Цените на "черното злато" се понижават с над 0,5%

  • 25 юли 2016 14:49

  • 1722
  • 1
Цените на "черното злато" се понижават с над 0,5%
©

Цените на "черното злато" се понижават с над 0,5%, доближавайки двумесечните дъна, ударени в петък, тъй като инвеститорите продължават да се тревожат, че глобалното петролно пренасищане може отново да натежи върху пазарите на важната енергийна суровина.

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през септември се понижават с 0,66% към 43,90 долара за барел, след като в петък те пробиха под психологическата бариера от 44 долара за пръв път от средата на май, достигайки двумесечно дъно от 43,76 долара за барел (най-ниско ниво от 10-и май).

Негативен фактор, натежаващ върху цените, е новото нарастване на действащите американски сондажи. Според компанията за петролни услуги Baker Hughes активните американски петролни сондажи са нараснали за последната седмица до 22-ри юли с 14 броя до общо 371 броя. Това представлява тяхно повишение за четвърта поредна седмица. Въпреки че действащите американски сондажи са далеч под техния брой преди година (659 броя) и със 76,9% под пика от 1609 броя, достигнат през октомври 2014 година, тяхното трайно повишение през последните седмици предполага, че петролните компании в САЩ желаят да подновят своите инвестиции в сектора при текущите цени на "черното злато". Това от своя страна оставя открит важния въпрос за свърхпредлагането на петрол на световните пазари, който беше в основата на драматичната обезценка през изминалите две години.

Септемврийските фючърси на петрола сорт "брент" се понижават с 0,63% към 45,40 долара за барел, задържайки недалеч от двумесечното дъно около 45,20 нивото, достигнато в края на миналата седмица (най-ниски цени от 11-и май насам).

Междувременно банката Barclays посочи, че глобалното потребление на петрол през третото тримесечие на настоящата година ще нарасне с по-малко от една трета от растежа, отбелязан преди година с оглед на слабото представяне на глобалната икономика.

Анализаторите на Morgan Stanley пък отбелязват, че насрещните ветрове пред световната икономика ще се засилят през второто полугодие, довеждайки до очаквания за по-ниски петролни цени.

Всички това кара търговците на енергийните пазари да продължават да се безпокоят, че ще отнеме повече време, преди да се постигне нов баланс между търсенето и предлагането, тъй като петролният добив на някои от големи производителки ще продължи да нараства.

Доказателство за това са данни, оповестени в петък, според които петролният износ от Южен Ирак само в рамките на първите 21 дни на юли е бил в размер на 3,28 млн. барела на ден – над ежедневния петролен експорт за 3,18 млн. барела през юни.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1722 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.25 | 18:17

1
Петрола се понижава а цените на бензиностанциите не мърда и това а ако не е картел здраве му кажи!

Добави коментар

Водещи новини