Бирали Мюмюн: В джамиите в България коранът се чете на арабски език

  • 24 юли 2016 12:57

  • 3056
  • 5
Бирали Мюмюн: В джамиите в България коранът се чете на арабски език
©

Главното мюфтийство винаги е отворено за диалог и разговори по въпроси, които касаят цялото общество, това заяви в интервю за "Неделя 150" по БНР заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн.

Той отрече информацията, че 90 граждани на Турция ръководят Главно мюфтийство: "Информацията, с която разполагам е, че 15 чужди граждани работят при нас. Това е съвсем нормална практика и това не е нещо, което е характерно само за мюсюлманското вероизповедание. Турски граждани работят при нас по държавна спогодба между България и Турция. Тези хора обаче не са на ръководни длъжности".

Мюмюн допълни: "В джамиите в България коранът се чете на арабски език. Той е преведен на български, но тук става дума за богосложенията. Богослужението има съвсем друго отношение, което е между човека и между Бога. Там има доктринална предразположеност, която не може да се определя от закон, от парламент.

"Що се отнася до предложението в законопректа на Патриотичния фронт да се ограничи чуждото финансиране на вероизповеданията, това ще създаде проблем с осигуряване на богослужението, обясни още заместник-главният мюфтия Бирали Мюмюн: "До голяма степен мюсюлманското вероизповедание в момента се поддържа от финансиране, което идва от различни места, но много малко от България, за съжаление това е за всички вероизповедания. За тези средства се знае къде се използват и не би трябвало да се спекулира с тях. Няма как ние да можем да заплащаме заплатите на имамите, да си спонсорираме училищата, да си строим храмовете и въобще да стоим на крака".

Последвайте канала на

Десислава Станева
3056 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2017.07.03 | 01:56

5
В БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК ПОЛОВИНАТА ДУМИ СА ОТ ТУРСКИ, РУСКИ, АНГЛИЙСКИ ЧУЖДИЦИ.

2017.07.02 | 18:49

2
ТЪПАК !!!

2016.07.25 | 11:44

1
Доктринална предразположеност - над закон и парламент???!!!

2017.07.02 | 18:49

4
ДА , ЗАТОВА ЛИТУРГИИТЕ В КАТОЛИЦИЗМА СА НА ЛАТИНСКИ, А В ПРАВОСЛАВИЕТО НА ЦЪРКОВНОСЛАВЯНСКИ. АКО НЕ ТИ ХАРЕСВА ЧЕТИ СИ ЛЕНИН НА ЦИГАНСКИ.

2017.07.02 | 18:49

3
Пък в науката термините са с произход от латински и старогръцки. Ако ти е проблем стой си прост.

Добави коментар

Водещи новини