Хиляди отдадоха последна почит на убития в Киев журналист Павел Шеремет

  • 23 юли 2016 21:24

  • 3615
  • 4
Хиляди отдадоха последна почит на убития в Киев журналист Павел Шеремет
© Gettyimages (архив)

Няколко хиляди души присъстваха днес в Минск на погребението на журналиста Павел Шеремет, предаде БТА, цитирайки АФП.

Хиляди граждани на Беларус, руснаци и украинци дойдоха с венци и цветя в малко гробище в северната част на Минск, за да отдадат последна почит на журналиста, известен с острите си критики срещу руските, украинските и беларуските власти. 44-годишният журналист, роден в Минск и притежаващ руско гражданство, загина при взрив на бомба, поставена в колата му в в центъра на Киев. Вчера стотици хора, включително украинския президент Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември, присъстваха на церемонията по изпращането на тленните останки на журналиста, организирана в украинската столица. "Те убиха човек, известен в три страни", заяви пред АФП беларуският писател и опозиционер Владимир Некляев, който обвини Кремъл, че е поръчал убийството.

Жана Литвина, председател на независимата Беларуска асоциация на журналистите, заяви, че убийството на Шеремет е "посегателство срещу нашата съвест, истинската журналистика, атентат срещу нашата професия". Шеремет е работил в беларуската национална телевизия, преди да напусне страната поради конфликт с режима на президента Александър Лукашенко и да основе популярния информационен сайт "Беларуски партизан". Впоследствие той се установява в Русия, където получава руско гражданство и работи за две държавни телевизии, преди да се сближи с опозицията и да подаде оставка през 2014 г. в знак на протест срещу редакционната политика на работодателите си. По това време той се сближава с руския опозиционен лидер Борис Немцов, застрелян на две крачки от Кремъл на 27 февруари 2015 година.

След като се премества в Украйна Шеремет оглавява влиятелната медия "Украинска правда" и води сутрешна емисия по Радио "Вести", където става известен с прозападните си възгледи и критиките си срещу президента Петро ПорошенкоПетро ПорошенкоПетро̀ Олексийович Порошѐнко (на украински: Петро Олексійович Порошенко) е роден на 26 септември и елита на страната.
"Шеремет беше приятел на Украйна, той критикуваше много, но винаги с много любов към Украйна и с позитивно отношение", заяви пред АФП украинският депутат Сергей Лешченко, пристигнал от Киев. "Двамата ми приятели Павел Шеремет и Борис Немцов са мъртви", заяви руският опозиционер Иля Яшин, дошъл от Москва, за да присъства на погребението на журналиста.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
3615 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар

2016.07.28 | 08:23

4
О ,горкия ,сменял е държави и убеждения ,според това кой плаща по-добре !Е ,те това е "журналист " !Защо не е работил във България ?Тука да са му дали орден !Плювньо !
Веселин Василев

2016.07.24 | 12:53

3
Няма свобода на словото и точка.

2016.07.24 | 12:46

1
често ли ти казват, че ти тъп?

2016.07.24 | 12:52

2
КРЕМЪЛ Е ИЗБРАН ДА УПРАВЛЯВА ОТ РУСКИЯ НАРОД, А НЕКЛЯЕВ Е НЕИЗБРАН ОТ НИКОГО ПРЪДЛЬО.

Добави коментар

Водещи новини