ЕК завежда дело срещу България заради недостатъчна защита на застрашени видове птици

  • 22 юли 2016 13:22

  • 2779
  • 4
ЕК завежда дело срещу България заради недостатъчна защита на застрашени видове птици
© Getty Images/Guliver

Европейската комисия съобщи в публикувано днес изявление до медиите, че започва дело срещу България в Съда на ЕС заради неосигуряване на защитени зони за дивите птици в Рила.

Делото е свързано с неизпълнение на задължението за опазване на уникалните местообитания и на важни видове птици. Българските власти не са разширили зоната, поставена под специална защита, за да се предпазят по необходимия начин застрашените видове диви птици.

Рила е най-високата планина в България и на Балканския полуостров, и е сред най-ценните площи в страната и в ЕС по отношение на опазването на 20 уязвими вида птици. Съгласно законодателството на ЕС за опазването на дивите птици държавите от ЕС са длъжни да определят специални защитени зони за опазване на застрашените от изчезване видове, на уязвимите към промените в местообитанията им птици или на птиците, определени като редки или нуждаещи се от особена грижа.

Досега България е поставила правилно 72 процента от зоната под особена защита. По този начин не са обхванати важни части от местообитанията на 17 застрашени вида птици, включени в приложение от директивата. Така се застрашават видове като пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) и врабчовата кукумявка (Glaucidium passerinum), както и белогърбият кълвач (Dendrocopos leucotos), трипръстият кълвач (Picoudes tridactilus), лещарката (Bonasa bonasia) и черният кълвач (Dryocopus martius).
Въпреки предупреждението на ЕК, отправено през октомври 2014 г. и свързано с нуждата от разширяване на обхвата на защитените зони,

България не е изпълнила това задължение. Затова ЕК започва дело пред Съда на ЕС. През януари 2016 г. Европейският съд се произнесе срещу България по сходно дело за определянето и опазването на Калиакра - друга важна зона от значение за опазването на птиците в района Южна Добруджа.

В Европа някои видове диви птици изчезват, се отбелязва в изявлението. Това явление нарушава биологичното равновесие и представлява сериозна заплаха за природата. С директивата се забраняват дейности, с които пряко се застрашават птици, например умишленото убиване или улавяне, разрушаването на гнезда и преместването на яйца, както и дтърговията с живи или мъртви птици. В директивата се обръща особено внимание на опазването на местообитанията на застрашените и мигриращите птици, най-вече чрез обособяването на защитени зони.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2779 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
ВАЖНО

2017.01.27 | 14:53

4
ХАХАХАХА ....... НЕКА ВИ. УТРЕ ЩЕ ВИ НАРЕДЯТ ДА СИ ОСИНОВЯВАМЕ И СИРИЙЧЕТА......МАМКА МУ....
хаха

2017.01.27 | 14:52

3
Тея са луди бе! В париж тир мачка бебета, в Мюнхен стрелба хаха тея галфони от ЕС се занимават вместо а арабите убиици с бръмбари!

2017.01.27 | 14:51

2
направо се подиграват с България , утре ще ни осъдят че не толерираме и торния червей както и колорадския бръмбар
andeer

2017.01.27 | 14:51

1
За изчезващите Българи няма спасение.

Добави коментар

Водещи новини