Вижте как ще оценяват и изпитват учениците от есента (видео)

  • 22 юли 2016 11:25

  • 43990
  • 5
Вижте как ще оценяват и изпитват учениците от есента (видео)
©

Зам. - министърът на образованието Диян Стаматов представи държавния образователен стандарт за оценяване на резултатите от обученията на учениците. Той урежда изпитванията на учениците, учебните предмети, форматът и условията, както и редът за провеждането на националните външни оценявания. Също така определя условията и реда за валидиране на резултати от обучението, както и единните критерии за завършени периоди на училищно обучение, степени на образование и професионална квалификация, придобити при учение в училища от чужди държави, предаде репортер на novini.bg.

„Образованието е задължително, но то не може да бъде насилствено“, напомни Стаматов.

За първи, втори и трети клас има качествени оценки по всеки един предмет с всеки символ, обясни зам. - министърът на образованието и коментира, че за едно дете от първи клас е важна ежедневната подкрепа и за това ще има показатели.
От 4 до 12 клас качествените оценки ще останат „отличен”, „слаб” и другите с описаните качествени показатели.
Нов момент е възможността за получаване на сертификати за чужд език и за дигитални компетентности.
Запазва се учениците да бъдат изпитвани, устно, писмено и тактически, да бъдат провеждани входни и изходни нива, контролни, тестове, класни работи. Разбира се, трябва да се спазва определена натовареност. Не трябва в един ден да има повече от една класна работа, а в една седмица повече от две.

Когато годишната оценка на ученик е „слаб 2“ в Държавния образователен стандарт има възможност за поправителни изпити в две сесии. „Ако ученикът е преминал двете сесии неуспешно - има и на първата, и на втората „слаб 2“ повтаря”, поясни той. За учениците в начален етап от МОН препоръчват допълнително обучение през лятната ваканция, а поправителни изпити в начален етап да има само за ученици в задочна или вечерна форма.

Зам. - министър Диян Стаматов обясни каква е целта на националното външно (НВО) оценяване. С него МОН цели да извърши диагностика на индивидуалния напредък и образователните потребности на учениците и подкрепа за преодоляване на дефицита
Новият стандарт дава възможност освен задължителните предмети, ежегодно да бъдат определяни и други предмети за национално външно оценяване и то да се провежда и в други класове. Пример за това е идеята да се проведе подобно оценяване по география в 5 клас, за да се проведат знанията на учениците.
При 4 клас ще има национално външно оценяване по БЕЛ и математика.
При 7 клас национално външно оценяване освен по БЕЛ и математика, ще има и по чужд език.
При 10 клас ще има проверка на грамотността по БЕЛ, проверка на знанията по математика, проверка на знанията в областта на природните науки, проверка на знанията по обществени науки, както и проверка на знанията по чужд език и дигитални компетентности.
На НВО след 4 и 7 клас вече няма да има оценки, а точки. Ако ученикът реши да кандидатства, се използват годишните му оценки и точки, които се прехвърлят в оценки. Диян Стаматов заяви, че максималният бал за кандидатстване при учениците ще е 500 точки. Стаматов уточни, че тежестта на НВО е много по-висока отколкото на оценките при балообразуването за кандидатстване.
Във връзка с Държавните зрелостни изпити (ДЗИ) има един задължителен Български език и още един пожелателен от останалите 17 предмети. Правилата за ДЗИ влизат от 2022 година.

„Най-важното за всички в системата е ученикът да бъде ограмотен“, заяви още зам. - министър Диян Стаматов.

Последвайте канала на

Десислава Станева
43990 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
баба

2016.08.04 | 00:21

5
Поправителни изпити в начален етап да има само за ученици в задочна или вечерна форма. Откога има задочна или вечерна форма на обучение за учениците от начален етап /1 - 4 клас/, че нещо не разбирам?

2016.07.24 | 10:38

3
отнася се за тези, които са отпаднали от системата, но в след време са решили да си доучат и да завършат 8 клас да речем.
хх

2016.08.03 | 00:44

4
А този заместник министър дали е достатъчно ограмотен, след като не се е обучавал по тази система, за която говори?!

2016.07.23 | 16:43

2
То с това ще завърши реформата най-вероятно, когато те мързи...
1

2016.07.23 | 06:21

1
Освен точкуването от НВО, не виждам друга промяна

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини