Експерти: Моментът е подходящ за сделки със земя

  • 22 юли 2016 11:00

  • 3427
  • 4
Експерти: Моментът е подходящ за сделки със земя
©

Компанията за управление на земя Агрион изтегли големите победители в лятната си томбола. Трима души си осигуриха допълнителна месечна земеделска пенсия от дружеството за следващите 3 години. Късметлиите са от София, Монтана и Силистра.

В томболата се включиха собственици и наследници от цялата страна. Други десет човека получиха бонус към доходите си за година, а още 10 - за шест месеца. Пълният списък с печелившите e публикуван на сайта на Агрион – www.agrion.bg. Фирмата раздаде и 500 ваучера за пазаруване. Победителите разказаха, че ще използват допълнителните средства, които им осигури земеделската пенсия от фирмата, за покриване на разходи в рамките на месечния бюджет – ремонти, покупка на лекарства, плащане на натрупани битови сметки.

Експертите на компанията смятат, че точно сега е моментът за сключването на добри сделки за земя и собствениците и наследниците трябва да се възползват от ценовите нива. Според тях това може да доведе до активизиране на покупко-продажбите, особено, когато става дума за по-малки, неокрупнени парцели. Моментът е подходящ за сключване на добри сделки, убедени са експертите.

Инициативата потвърди, че хората имат нужда от информация как могат да спечелят от земята си и какви са възможностите тя да им осигури сигурен месечен доход, защото този актив все още не се използва достатъчно ефективно, коментираха експертите. Голяма част от собствениците разчитат на роднини, които да им управляват земята, примиряват се с всякакви условия за отдаване под аренда или изобщо не знаят къде се намират нивите и дали се обработват. Най-честата практика, свързана със земята, е отдаването под аренда като в повечето случаи това е арендатор. При вземането на решение какво да правят с нивите си, хората най-често се обръщат към роднини, отчетоха още от българското дружество.

„С развитието на професионална мрежа от офиси в цялата страна, собствениците и наследниците вече могат да се доверят на специализирани компании за управление на поземлени активи, които познават тенденциите на пазара и дават рационални решения как да се използва земята”, разказаха от „Агрион”. Компанията е българска, занимава се с купуването и наемането на земя в цялата страна, прави замени, дава безплатни консултации, преговаря от името на собственика.

„Наблюденията ни показват, че огромната част от земеделската земя в България е притежание на най-възрастните поколения като две трети от собствениците, например в София, са над 50-годишна възраст. За съжаление това са и хората, които най-често изпитват финансови затруднения, но въпреки това предпочитат да задлъжняват вместо да използват земята си ефективно”, разказаха от „Агрион”.

Последвайте канала на

Novini.bg
3427 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Гуньо

2016.07.24 | 08:36

4
сакам земя два на два,да закопам Тиквата
minka

2016.07.24 | 08:36

3
dushichki, da im e chestita nagradata

2016.07.23 | 22:16

2
Сигнал до земеделците от София-явиха се гъсеници големи около 10 см по цветята на балкон на 4-ти етаж.Преди подобни съм виждала на Своге но по пловдивско имала по-дълги.Тогава изядоа листата на дюлята ябълките джанкити и малините.Последните направо ги сезобаха до голи пръчки.Тук изядоха маслините-специялен европейски сорт петуниите и корени на някои палми.Как да ги ликвидираме?Птиците не ги ядат-пазят се от тях.Да не са извънземни?
Ер до гад

2016.07.22 | 17:10

1
Заинтересуван съм !Ще изпратя някой !

Добави коментар

Водещи новини