Води се ново разследване за АЕЦ „Белене“ (видео)

  • 22 юли 2016 10:22

  • 1782
  • 2
Води се ново разследване за АЕЦ „Белене“ (видео)
© Булфото

Към настоящия момент се води ново разследване за АЕЦ „Белене“, всичко е в ръцете на прокуратурата. Това каза министърът на енергетиката Теменужка ПетковаТеменужка Петкова Теменужка Петкова е министър на енергетиката. Родена е на 18 януари 1967 г. Магистър по в отговор на въпрос от народните представители от РБ Мартин ДимитровМартин Димитров Мартин Димитров е български политик, председател на СДС от декември 2008 г., съпредседател на ПГ на и Петър Славов във връзка с търсене на имуществена отговорност от длъжностните лица, отговорни за осъдителното решение срещу НЕК ЕАД за 550 млн.евро по казуса АЕЦ "Белене“.

За периода 2009 г. до 2013 г. са били извършени поредица от проверки от Агенцията за държавна финансова инспекция във връзка с проекта АЕЦ „Белене“. „Бяха извършени финансови инспекции както в НЕК, така и в БЕХ, така и в бившето Министерство на икономиката, енергетиката и туризма по отношение на отпусканите целеви средства и тяхното разходване“, обясни  Петкова.

„При тези проверки бяха установени поредица от нарушения, нарушения в областта на обществените поръчки, много тежки, много груби нарушения“, каза тя и посочи, че докладите от проверките са предоставени на компетентните органи на прокуратурата. „Още през месец май 2012 г. Софийска градска прокуратура и специализираното звено за противодействие с финансовите и данъчни измами уведомява Агенция за държавна финансова инспекция, че е образувано досъдебно производство във връзка с престъпление и вреди в особено големи размери по повод този проект. В последствие обаче миналата година през месец март 2015 г. дойде постановление на прокуратурата и в НЕК, че производството е прекратено, поради липса на престъпление по съответните разпоредби“, заяви министър Петкова. По думите й тогава НЕК и Министерство на енергетиката и БЕХ са обжалвали това решение и през 2015 г. то е отменено, като към настоящия момент се води ново разследване. „Така че всичко е в ръцете на прокуратурата, аз се надявам колегите наистина да анализират цялата фактическа обстановка, защото това е наистина много важно“, допълни министър Петкова.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1782 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.07.25 | 22:48

2
Мартин Димитров да зададе въпроса си към така наречените им западни паартньори !!!!

2016.07.25 | 21:47

1
Всички правителства само ломотят и хвърлят прах в очите на населението! Нищо добро не се канят да направят за народа си! Пионки, местени от чужди, западни, вражески сили! Докога народе, докога???

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини