Извънредното положение в Турция може да засегне и руски граждани

  • 22 юли 2016 09:06

  • 2958
  • 0
Извънредното положение в Турция може да засегне и руски граждани
© gettyimages (архив)

Последиците от извънредното положение в Турция може да засегнат и руски граждани, допуска руският вестник "Ведомости".

Извънредното положение, въведено в Турция, дава на президента Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и на правителството възможност да приемат нови закони, като заобикалят парламента и ограничават според нуждите правата и свободите на населението, отбелязва вестникът и припомня, че Турция няма да спазва Европейската конвенция за правата на човека.

Ердоган извади Турция от европейското правно поле и това може да застраши руските туристи и бизнесмени, заявява московският юрист международник Николай Топорнин. "Ако руски турист в Турция бъде неправомерно задържан или руски бизнесмени влязат в конфликт на интереси с турски колеги, ще се появят трудности при опит за решаване на проблема в правното поле, по което Ердоган нанесе много мощен удар", предупреждава експертът.

"Кремъл нарече въвеждането на извънредно положение лична работа на Турция", отбелязва "Комсомолская правда". Същевременно "ЕС не одобрява решенията на турските власти в сферата на образованието, медиите и правосъдието", пише "Аргументи и факти". Изданието припомня, че върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан изразиха тревога във връзка с въвеждането на извънредно положение в Турция и приканиха Анкара да спазва принципите на правовата държава.

Турция обвини страните от ЕС в прилагане на двойни стандарти, пише "Московский комсомолец", като цитира реакция на Ибрахим Калън, говорител на турския президент. "Критиката на ЕС срещу въвеждането на извънредно положение в Турция е явен пример за двойни стандарти. След подлия терористичен атентат в Париж Франция въведе извънредно положение и никой не обвини Франция, че нарушава човешките права.

След брюкселските атаки Белгия също обяви извънредно положение. Защо тогава Европа обвинява Турция в това, в което не обвини Франция и Белгия?", каза Калън. Той изтъкна, че режимът на извънредно положение ще се осъществява в рамките на правните норми и по думите му няма да се отрази върху живота на обикновените граждани, отбелязва руското онлайн издание "Икономика сегодня".

Последвайте канала на

БТА
2958 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини