Комисията по отбрана не подкрепи законопроекта на ПФ за връщане на наборната служба

  • 21 юли 2016 17:17

  • 7403
  • 5
Комисията по отбрана не подкрепи законопроекта на ПФ за връщане на наборната служба
© Булфото (архив)

Парламентарната комисия по отбрана не подкрепи на първо гласуване законопроекта на Патриотичния фронт /ПФ/ за промени в Закона за отбраната и въоръжените сили, които предвиждат въвеждане и на наборна служба.

Гласуването беше след почти двучасов дебат. Законопроектът предвижда паралелно запазване на сегашната професионална служба.
От ПФ представиха мотивите за предложението, като посочиха целта за повишаване на отбранителната способност на страната, даването на военна подготовка на младите хора, както и невъзможността според тях професионалната армия със сегашния й размер да защити страната при нужда.

Министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. изрази становището на военното ведомство, посочвайки отново, че предложението не намира опора в основния закон на страната, както и по-скъпата издръжка на наборните военнослужещи, наред с липсата на адекватна инфраструктура след освобождаването през изминалите години от излишните за армията имоти. От ГЕРБ не приеха аргументите за законопроекта. Посочиха неефективността на наборните военнослужещи, определиха наборната служба като архаизъм, който има много недостатъци. Прозвучаха и редица други аргументи, като този от страна на депутат от БСП, че с наборна войска не може да се противопоставим на тероризма.

Пред журналисти след гласуването министърът на отбраната коментира и други теми. Всички ние сме обезпокоени, включително и от извънредното положение, което беше въведено снощи, посочи Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. на въпрос за случващото се в Турция. Взели сме необходимите мерки, не смятам, че на този етап е необходимо да правим повече от това, което сме предприели, посочи Ненчев, който припомни участието в съвместната охрана на границата и добави, че имат готовност да изпратят допълнително сили, ако това се наложи.

Последвайте канала на

БТА
7403 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Koko

2016.07.22 | 17:42

5
Nqmah tarpenie da sam voinik i da se biem za tikvata a toi da gleda po novinite

2016.07.22 | 17:41

4
kur za pf
Веселин Василев

2016.07.22 | 17:41

3
Комисиите пълни с тъпчовцо - тъпи закони.
Перуката

2016.07.22 | 17:41

2
Не се бойте ,кравите ни пазят ,отпред !А отзад ,е ще се оправим сами ,за какво сме педали с един .х.й ли не можем да се справим !А,повече щели да бъдат !Ами където един .....

2016.07.21 | 21:53

1
Кой ще воюва за капиталистите?

Добави коментар

Водещи новини