Лиляна Павлова награди победителите в „Академия ГРАДЪТ“ 2016

  • 21 юли 2016 13:15

  • 1434
  • 0
Лиляна Павлова награди победителите в „Академия ГРАДЪТ“ 2016
©

На официална церемония в Sofia Event Center снощи бяха раздадени наградите в третото поредно издание на инициативата „Академия ГРАДЪТ“.

Тази година тя включваше три конкурса - „Училища на бъдещето“, „Фасади, цветове, хармония“ и „Градът – градове и инфраструктура, сгради и вътрешни пространства“, а участвалите студенти са от 5 български и 12 чуждестранни университета. Грамотите бяха връчени на победителите лично от министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е и патрон на инициативата. На събитието присъстваха още представителни на строителния бранш, експерти, архитекти и инженери.

„Имаме нужда от вашите иновативни и креативни идеи за това как да развиваме нашите градове и инфраструктура, как да ги правим по-добри. Искам да си пожелаем да реализираме проектите ви в България, а тези от вас, които живеят и учат извън страната, да се върнат, за да ги осъществим заедно.“, сподели министър Лиляна Павлова на сцената. Тя обяви още, че Министерство на регионалното развитие и благоустройството ще покани млади архитекти и инженери, участвали в „Академия ГРАДЪТ“, в експертните съвети на министерството при приемането на градоустройствени планове и проекти.

В конкурса „Училища на бъдещето“, който се организира съвместно от „Академия ГРАДЪТ“ и „Фондация „Америка за България“ за първи път тази година, победител е проектът „Център по природни науки и предприемачество, ОУ „Никола Вапцаров“, Берковица“ на Виолетка Славова и Мария Стайнова от Politecnico di Milano/УАСГ. Победителите бяха наградени и поздравени лично от Н. Пр. Ерик Рубин – посланик на САЩ в България.

„Фасади, цветове, хармония“ е партньорски проект на „Академия ГРАДЪТ“ и „Баумит България“, който цели да представи идейни проекти за цветови фасадни решения на сгради, намиращи се в различни градски зони. Призът в конкурса отиде при Евгения Ефтимова от Лесотехнически университет, София за проекта й „Цветова схема „Оригами“. Тя получи наградата си от управителя на „Баумит България“ Николай Бъчваров.

Третият конкурс в инициативата – „Градът“ се проведе в две категории тази година: „Сгради и вътрешни пространства“ и „Градове и инфраструктура“. Един от победителите в първата категория беше обявен от собственика на G.P. Group Владимир Житенски, а награденият проект е „Ex Machina Комплекс“ на Димитър Стойнев от Manchester School of Architecture. Наградени са още проектите на Цвети Стойчева от Нов Български университет „Учебен комплекс Национална художествена академия”, както и „Реконструкция на ЖП завод в музей за съвременно изкуство” на Елена Павлова, УАСГ.

Министър Лиляна Павлова връчи първа наградата в категория „Градове и инфраструктура“ на Андрей Ходкевич от Политехнико ди Милано за проекта му “The Fake City”, който отправи вдъхновяващо послание към всички присъстващи в залата – да творят и създават това, което обичат, без ограничения.

Инициативата „Академия ГРАДЪТ”, стартирала през 2014 г., е отговорът на "ГРАДЪТ Медиа Груп" на нуждата от комуникация между поколенията професионалисти, създаващи съвременните градове и сгради по света и у нас. Основната цел на инициативата е да стимулира и поощри комуникацията между различните поколения архитекти и инженери, които да споделят и предават своя професионален и житейски опит в най-важния и труден момент от професионалната реализация на младите български архитекти и инженери по света и в България – напускането на студентската скамейка и първите години в професията.



ПЪЛЕН СПИСЪК НА НАГРАДЕНИТЕ

Конкурс „Училища на бъдещето“:

I награда: Виолетка Славова, Мария Стайнова, Politecnico di Milano/УАСГ за проект Център по природни науки и предприемачество, ОУ “Никола Вапцаров”, Берковица

II награда: Евгения Ефтимова, Лесотехнически университет, за проект ЦЕНТЪР ПО ЕКОЛОГИЯ, Професионална гимназия по горско стопанство и дървообработване “Сава Младенов”, Тетевен

III награда: Тереза Жекова, УАСГ, за проект Център по природоматематически науки, 18 СОУ ,,Уилям Гладстон“, София

Специална награда: Биляна Асенова, Саша Чабати, Anhalt University of Applied Science за проекта Oбитаемистени, проект за ОУ "Св. Св. Кирил и Методий", Ветрен.

Специална награда: Деница Иванова, ВСУ "Любен Каравелов" за проект Многофункционален център за комуникация и творчество, СОУ „Петко Рачев Славейков“, Трявна.

Конкурс „Фасади, цветове, хармония“:

I награда: Евгения Ефтимова от Лесотехнически университет за проекта й „Цветова схема „Оригами”

II награда: Калин Баръмски и Велина Караиванова от УАСГ за проект „Студентско общежитие на Медицинска академия, кв. "Триадица", София“

III награда: Мария Бадева University College London, Bartlett School of Architecture, Лондон, за проекта „Институция на Непредставените Нации и Народи“

Конкурс „Градът”:

- Категория „Сгради и вътрешни пространства“

Награда в категория „Сгради и вътрешни пространства”: Елена Павлова, УАСГ, за проект „Реконструкция на ЖП завод в музей за съвременно изкуство”

Награда в категория „Сгради и вътрешни пространства”: Цвети Стойчева от Нов Български университет за проекта „Учебен комплекс Национална художествена академия”

Награда в категория „Сгради и вътрешни пространства”: Димитър Стойнев от Manchester School of Architecture за проект Ex Machina Комплекс

- Категория „Градове и инфраструктура“

I награда в конкурс „Градът“, категория „Градове и инфраструктура“: Андрей Ходкевич от Политехнико ди Милано за проекта му «The Fake City”

II Награда в категория „Градове и инфраструктура“: Мина Стоилчева от УАСГ за проект Регион за био_енергия-инженерство

Специална награда на Coventry University: Нона Цекова, УАСГ, за проекта й МЛАДЕЖКИ КОМПЛЕКС ЗА КУЛТУРА И НЕФОРМАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ.

Автор на снимките: Пламен Трифонов

Последвайте канала на

1434 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини