Близо 60 съдебни сгради в страната са без никаква охрана

  • 21 юли 2016 11:52

  • 1074
  • 0
Близо 60 съдебни сгради в страната са без никаква охрана
© Novini.bg

Близо 60 съдебни сгради в страната са без никаква охрана, отбеляза директорът на ГД "Охрана" /ГДО/ Георги Жеков на заседанието на ВСС.

След постановление на МС от 1411 охраняващите сградите сега са 1338. Само 60 от тях са лица без полицейска подготовка, каза още Жеков и поясни, че тези хора не са достатъчни. Нужни били още около 400 души.

Обектите, като цяло, които охраната не може да обхване, са малко над 100. Но част от тях са почивни бази, гаражи, стаи в сгради на полицейски управления, в сгради на МО и ДАНС.

202 сгради имат инсталиран СОТ, 179 имат физическа охрана. Близо 50 от съдебните сгради имат само по един охранител, което също не е допустимо.

Заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова каза, че ведомството търси възможност за назначаване на още хора. Това обаче не може да се случи преди началото на 2017 година.

Главният прокурор Сотир ЦацаровСотир Цацаров Сотир Цацаров е роден на 28 септември 1966 г. в гр. Пловдив. Средното си образование завършва в поиска да разбере дали има разлика между договорите за СОТ на апартамента му и този, който е сключен за съдебните сгради, от гледна точка на действията на частните охранители.

Георги Жеков отговори, че преди тази дейност е изпълнявана от МВР, но след промяната в закона за МВР през 2014 година се е наложило СОТ-дейността да поемат частни фирми. За да обхванем всички съдебни сгради в 117 града, ще ни трябват още около 1000 души, каза Жеков.

В сградите, които не се охраняват от Съдебна охрана, сигурността при инциденти се поема от МВР.

ВСС гласува предложение към министъра на правосъдието и ГДО да предприемат незабавни мерки по охрана на сградите, като за целта ще има работна група, която да търси варианти за финансиране, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1074 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини