Софтуерният код за компютъра на Apollo 11 вече е свободно достъпен

  • 20 юли 2016 18:37

  • 2695
  • 0
Софтуерният код за компютъра на Apollo 11 вече е свободно достъпен
© NASA

Вече всеки има възможност да разгледа софтуерния код за компютъра, управлявал кацането на Луната, пише SmartNews.bg.

Програмния код на Apollo Guidance Computer, или AGC, използван при Apollo 11, бе качен в GitHub от ентусиазиран бивш стажант на NASA. Самият софтуер е наличен за учени от извество време благодарение на Масачузетския технологичен институт (MIT), но от сега вече всеки има възможност бързо и лесно да го разгледа.

Стажантът Крис Гари е конвертирал кода от стандартните файлове .agc към .s (езика Assembly), което в GitHub позволява оцветяване на синтаксиса и редица други удобства.

Интересно е човек да се поразрови из кода, тъй като могат да се намерят много интересни шеги, които инженерите и програмистите от NASA са използвали. Една от тях е свързана с програмата за контрол на двигателите. Тя се нарича BURN_BABY_BURN–MASTER_IGNITION_ROUTINE.agc. Не може да се отрече, че учените имат чувство за хумор.

На 20 юли 1969 година се осъществява първото кацане на космически кораб на Луната. Полетът се извършва от американския космически кораб „Аполо 11”. Той излита на 16 юли 1969 година, а на 20 юли същата година каца на лунна повърхност. Днес продължават да се появяват спекулации, които твърдят, че това събитие е фалшифицирано и излъчените кадри от Луната са заснети във филмово студио в Холивуд. Въпреки това датата 20 юли остава в историята като деня, в който човек за първи път стъпи на Луната.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2695 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини