Зрелостниците ще имат един месец да кандидатстват в чужбина

  • 20 юли 2016 14:45

  • 985
  • 0
Зрелостниците ще имат един месец да кандидатстват в чужбина
©

В проекта на заповед, в която се определят дати и график на дейностите за организация и оценяване на държавните зрелостни изпити през следващата учебна 2016/2017 година, е заложено обявяването на резултатите от матурите да е до 15 юни 2017 г. Това съобщава пресцентърът на Министерството на образованието и науката.

В случай, че догодина резултатите от държавните изпити се обявят на 15 юни, ще има един месец - до 15 юли /срокът за подаване на документи за кандидатстване във висши училища в Германия/. През това време трябва да се издадат дипломите /при добра организация на училищно равнище това може да стане за 1 седмица/; да се легализират в МОН /в рамките на 5 работни дни - до 27 юни/; да се подадат документите в съответните университети в Германия /в рамките на 2 седмици/.

Според графика на дейностите, който се прилага през настоящата учебна година, резултатите трябваше да се обявят до 10 юни, но бяха обявени по-рано от определения краен срок - на 7 юни 2016 г., припомнят от МОН.

Заповедта за графика за следващата учебна година още е в процес на обществено обсъждане и МОН ще разгледа всички становища, за да не се създават пречки пред желанието на зрелостниците да продължат обучението си в чужбина.

В края на миналата седмица от МОН съобщиха, че на 26 май 2017 г. ще се състои държавният зрелостен изпит по български език и литература /БЕЛ/ в 12-и клас и националното външно оценяване по БЕЛ в седми клас. На 29 май ще е вторият задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета и националното външно оценяване по математика в седми клас. По този начин матурите ще са с една седмица по-късно от предишни години, като досега държавните зрелостни изпити винаги са били преди абитуриентските балове.

Последвайте канала на

Десислава Станева
985 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини