Държавата плаща близо 100 000 евро заради показните арести на Алексей Петров и Борислав Гуцанов

  • 20 юли 2016 12:45

  • 3919
  • 1
Държавата плаща близо 100 000 евро заради показните арести на Алексей Петров и Борислав Гуцанов
© Булфото

Министерският съвет прие за изпълнение пет решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСЧП) по дела срещу България, като страната ни ще изплати 127 260 евро за обезщетения, разноски и разходи, съобщиха от правителствената пресслужба.

В решението по делото „Янакиев срещу България“ ЕСПЧ единодушно констатира, че е налице нарушение на член 6 §1 (справедлив съдебен процес) и чл. 1 на Протокол № 1 към Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи (право на собственост). Делото се отнася до неизпълнението поради бездействие от страна на областния управител на окончателно съдебно решение, с което е определено дължимото на жалбоподателя обезщетение под формата на жилищни компенсаторни записи. Присъдено е обезщетение за неимуществени вреди в размер на 3600 евро, 5763 евро за имуществени вреди и 1350 евро за разходи и разноски.

По делото „Алексей ПетровАлексей Петров Алексей Петров е изпълнителен директор на Съюза за стопанска инициатива, доцент по корпоративна срещу България“ ЕСПЧ приема, че има нарушение на член 6 § 2 и член 8 от Конвенцията – във връзка с изявления на представители на изпълнителната и съдебната власт, както и заради заснемането на ареста на жалбоподателя. Присъдено е обезщетение в размер на 6000 евро за неимуществени вреди, както и 3703 евро за разходи и разноски. По жалбата „Петров и Иванова срещу България“ Съдът единодушно приема, че е налице нарушение на член 3 от Конвенцията (забрана на изтезанията и нечовешкото и унизително отношение) и на член 6 § 2 (презумпция за невинност) от Конвенцията. Оплакванията на двамата жалбоподатели по член 8 от Конвенцията, Съдът обявява за явно необосновани. ЕСПЧ присъжда на жалбоподателите обезщетение за неимуществени вреди в размер на 15 000 евро.

На 31.03.2016 г. Съдът постанови решение по жалбата „Стоянов и други срещу България“, в което единодушно приема, че е налице нарушение на член 3, 6 § 2, 8 и 13 от Конвенцията. Жалбоподателите са десет български граждани, както и десет търговски дружества. ЕСПЧ счита, че ситуацията е сходна с тази на част от жалбоподателите по делото „Гуцанови срещу България“ – полицейската операция е проведена рано сутринта от маскирани и тежко въоръжени полицейски служители; евентуалното присъствие на роднини на заподозрените лица не е взето предвид при подготовката и изпълнението на операцията. Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер общо на 80 000 евро за неимуществени вреди, както и 5000 евро за разходи и разноски.

По делото „Джабаров и други срещу България“ съдът единодушно приема, че е налице нарушение на член 5 от Конвенцията, който гарантира правото на свобода и сигурност. Делото е свързано с оплаквания, че жалбоподателите са били задържани незаконосъобразно от полицията и впоследствие не са могли да получат обезщетение. Съдът присъжда на жалбоподателите обезщетение в размер на общо 2700 евро за неимуществени вреди, както и 4144 евро за разходи и разноски.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3919 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2017.09.08 | 23:12

1
Държавата ли ? Да не би Боко да си бръкне в джобчето ? Ние ,гладния народ ,ще плащаме заради кефа на някои ,да се правят на велики !

Добави коментар

Водещи новини