Психиатър: Има зависимост от компютърни игри

  • 20 юли 2016 10:22

  • 6305
  • 1
Психиатър: Има зависимост от компютърни игри
©

„Преди години защитавах тезата, че няма зависимост от компютърните игри. Вече от години се знае, обаче, че има такава зависимост”, смята психологът Иван Игов в ефира на БТВ по повод новата игра „Покемон Гоу”, която за дни стана световно известна.

„Това е проблем на съвремието, нарича се „Синдромът на Питър Пан” – това са един куп непорастнали деца, които през 90-те години си играеха с аналоговите покемони. Това е бягство обратно към детството”, допълва Игов. Според Владо Николов това е игра, която отнема много време и е за хора без работа.

„Аз играя постоянно, но освен играта имам семейство, имам работа. Играя само в свободното си време”, допълни той.  Компютърният специалист Виктория Викторова допълни, че „Покемон Гоу” е също толкова безобидна колкото приложението „Гугъл мапс”. „Принципно, създателите на играта съхраняват вашите данни и някой ден може да се използват за нещо друго. Биха могли да ги използват за най-различни неща, могат да се предоставят и на трети лица”, допълни Викторова. Тя допълни, че е била зависима от компютърна игра в продължение на 8 години, като е много трудно да се съсредоточиш върху нещо друго.

„Неглижираш голяма част от функциите си. След 8 години е спорно дали може да ти писне или е станала част от живота ти, трябва да намериш друга зависимост, с която да я смениш”, допълва тя.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6305 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Дисциплинатор

2016.07.24 | 03:33

1
Никой не повдига въпроса за зависимостта към ТВ сериалите.

Добави коментар

Водещи новини