Българите от Bee Smart Technologies стигнаха полуфинал на конкурса The Venture

  • 19 юли 2016 12:10

  • 1307
  • 0
Българите от Bee Smart Technologies стигнаха полуфинал на конкурса  The Venture
©

Изключително достойно се представиха родните предприемачи от Bee Smart Technologies на финала на конкурса The Venture, който се проведе в Ню Йорк. Българите, които търсят решение на глобалния проблем с изчезването на пчелите, бяха част от 27-те проекта, които стигнаха до финала на състезанието.

След като преминаха успешно четвъртфиналите, придружени от едва 11 други проекта, техният създадел Сергей Петров защити уверено своята концепция пред журито, което оцени високо неговите усилия, но за съжаление Bee Smart не намериха място сред финалистите.

В крайна сметка, съдиите решиха да разпределят остатъка от наградния фонд от 1 милион долара, възлизащ на 750 000 долара, между пет проекта (останалата част бeше раздадена посредством онлайн гласуване). Социалният стартъп от Колумбия Conceptos Plásticos, фокусиран върху това, да трансформира пластмасовите отпадъци в строителни материали, беше награден с най-голяма част от сумата, получавайки 300 000 долара. Другите проекти, които получиха финансиране, са WeFarm от Великобритания (200 000 долара) – пионери в обмяната на ноу-хау между собственици на малки ферми, EyeControl от Израел (100 000 долара) – мобилно комуникационно устройство за пациенти, чиято болест не им позволява да осъществяват контакт, Wakami от Гватемала (100 000 долара) създават ръчноизработени модни аксесоари и Coolar от Германия (50 000 долара) – иновативна система за охлаждане, която позволява на лекарите, които работят в региони без електроснабдяване, да съхраняват животоспасяващи лекарства.



Събитието беше кулминацията на втората година на The Venture, в която кандидатура за финансиране заявиха над 2500 проекта. Финалните презентации се проведоха пред жива публика, която се състоеше от доста сериозни предприемачи, бизнес лидери и инфлуенсъри, сред които бе заел място и номинираният за златен глобус актьор Оскар Айзък, който участва във филма на Chivas Regal “Win the Right Way”. Водещ на събитието беше Тревър Ноа от The Daily Show. Журито, което се състоеше от Ева Лонгория, Сонал Шах, Джо Хъф и Александър Рикар, даваше оценка на всеки бизнес, като преценяваше потенциала му да създаде устойчива социална промяна.

 


Ева Лонгория поздрави всеки един от победителите: “Бях наистина вдъхновена от финалистите – толкова съм благодарна, че има хора в света, които могат да създадат решения за сложни световни проблеми. Всички живеем в глобално общество и аз вярвам, че социалното предприемачество е единственият начин да се създаде позитивна промяна.”

Директорът на Pernod Ricard и член на журито Алексaндър Рикар каза:
“Беше истинска привилегия да бъда част от журито и да наблюдавам петимата финалисти да се опитват да спечелят останалите 750 000 долара. Бизнеси като Conceptos Plásticos и WeFarm са страхотен пример за това, колко напредничаво, иновативно е социалното предприемачество и с колко страст работят тези хора. Chivas се гордее с това, че подкрепя бизнеси, които са на мисия да създадат позитивна промяна в света. Нямам търпение да видя въздействието на тези проекти в бъдеще.”

Chivas The Venture беше създаден през септември 2014 г. и 16-те финалисти от първата година на конкурса вече процъфтяват и са оказали позитивно влияние върху редица социални проблеми, както и върху проблеми на околната среда – на благотворното им въздействие се радват над 200 000 бенефициери в над 50 страни по цял свят.

Chivas продължават отдадено да следват своята мисия да вдъхновяват и подкрепят поколение от предприемачи от цял свят. Всеки, който има идея, която може да промени света, е поканен да кандидатства за наградата от 1 милион долара в третото издание на The Venture, което започва от септември 2016г. Посетете www.theventure.com за повече информация.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
1307 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини