Диян Стаматов: Ролята на образованието е колкото се може повече деца да продължат да учат

  • 19 юли 2016 08:40

  • 2001
  • 1
Диян Стаматов: Ролята на образованието е колкото се може повече деца да продължат да учат
©

При новия начин за оценяване на учениците от системата ще отпадат все по-малко. Според нас точковата система е много по-справедлива. При нея отговарянето на всеки един въпрос ще носи точки, а не оценки, текущото оценяване през годината остава. Това каза зам.-министърът на образованието Диян Стаматов в ефира на БТВ.

„В момента имаме завършващи ученици, които в VII клас се явяват на изпити. Едната част имат добри оценки, други имат ниска резултати. Според сегашния закон всички ученици продължават ако преминат успешно тези изпити. Тези, които имат двойки, могат да продължат в своето училище в общообразователен VIII клас и после – в професионално“, разясни той.

„Според новия закон за образованието VIII масов клас няма да съществува”, каза зам.-министърът на образованието. „Реалността показва, че ако тези ученици бъдат отстранени, то по-нататък няма да бъдат образовани. Те могат да продължат в различен тип езикова, профилирана, но не толкова добра гимназия”, допълни Стаматов.

По повод новата точкова система за оценяване, зам.-министърът поясни, че тя ще бъде само за оценките след IV и VII клас. „Всички искаме децата да бъдат максимално грамотни, но има такива, които не желаят да учат, не могат да учат, имат социален проблем. Нас ни задължава като общество да ги подкрепяме постоянно”, поясни още Стаматов.

По думите му новата точкова система ще гарантира, че по-малко деца ще отпадат от учебните заведения. „Не бива да неглижираме момента, че ако един ученик не е много грамотен, но все пак е в училище, той научава нещо във всеки един момент”, допълни Стаматов. 

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2001 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.19 | 12:49

1
Отде го изровиха тоя !И за даскал не бих го назначил !Мяза на педофил !А е ...педал !

Добави коментар

Водещи новини