Рухна църква в Пловдивско, построена през 1848 г. (снимки)

  • 18 юли 2016 11:58

  • 2662
  • 2
Рухна църква в Пловдивско, построена през 1848 г. (снимки)
©

Огромен дървен навес от църквата "Свети Георги" в пловдивското село Черноземен (община Калояново) рухна в неделя и по чудо не затрупа миряни.

Главният вход на храма е затрупан от изпопадали и изпочупени керемиди. От другия вход също не е препоръчително да се влиза, тъй като останалата част от църквата също е на път да рухне всеки момент или при първия проливен дъжд.  Сега стените на храма са силно пропукани, а църквата е на една страна, съобщава "Труд".

През 2015 г. Община Калояново е спечелила европроект за 700 000 лв., но изненадващо парите са спрени след отказ на пловдивския митрополит Николай да подпише договор с фонд "Земеделие" за реставрация на храма "Свети Георги" в Черноземен с мотива, че сумата е завишена поне със 120 000 лв. През април 2016 г. кметът на Община Калояново Георги Георгиев е изпратил до междуведомствената комисия за бедствия и аварии към Министерски съвет писмо, с което ностоява да се отпуснат спешно пари за рушащата се църква "Свети Георги" в Черноземен, но и към днешна дата отговор не е получен.

Сн. podtepeto

От Пловдивската митрополия също липсва адекватна реакция - в последните дни владиката Николай бе зает с посрещането на частицата от ръката и светите мощи на Свети великомъченик Георги Победоносец от Гърция и на българския патриарх Неофит.

Храмът "Свети Георги" в Черноземен датира от 1848 г. и е паметник на културата от историческо значение заради уникалните си стенописи и иконата на Исус Христос, рисувана от майстора зограф Георги Данчов.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
2662 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.03.11 | 02:39

2
Срам!

2017.03.11 | 02:39

1
Господи, моля Те, опази България и нормалните българи от такива безхаберници като този "митрополит" и сие. Гнус ми става като си помисля, че това са човешки подобия!!!

Добави коментар

Водещи новини