Скубят ни здраво за прясна риба по морето

  • 09 юли 2016 07:18

  • 5872
  • 0
Скубят ни здраво за прясна риба по морето
©

Прясната риба по българското Черноморие е кът по това време на сезона и заради това цените на всички видове са високи, съобщиха  опитни рибари и продавачи, пише "Труд".

Техният съвет е хората да не се стряскат от скъпотията, тъй като тя е гаранция, че уловеното наистина е извадено скоро от водата. Евтините риби, които се предлагат по сергиите и от уличните търговци, не са пресни, камо ли български. Най-често те са внос от Гърция. Този факт красноречиво показва, че няма как стоката да е качествена. Рибарите предупреждават, че в момента цацата, раците и мидите са почти единствените, които дава морето. Има и сафрид, но той гони рекордни цени.

Рибари: Тази година оставаме гладни

Морето ни остави гладни това лято, жалват се мъжете от прочулата се кооперация "Траката", които от преди 2-3 години се сприятелиха с премиера Бойко Борисов, докато почиваше в Евксиноград и заедно излизаха с него да пускат мрежите.

„Като погледнеш рано сутрин към хоризонта и не видиш лодка, значи риба няма и така е вече от 2-3 години“, казват местните. „Вадим по-малко сафрид, търговците на брега го изкупуват за 12 лв./кг , а хамсията също е кът и я даваме по 5-6 лева“, признава дългогодишният рибар Ангел от сдружението "Алея I" .

На по-сериозен улов се радват корабите от стопанския риболов. „На 4-5 мили навътре има сафрид, барбуна, кая“, казва Емил Милев от рибарското сдружение "Черноморски изгрев". Той и колегите му работят на север от Варна - в Балчик и Каварна.

Като няма слука по цели дни, известният писател, поет и рибар Коста Радев е залегнал над новата си книга с продължение "Речник на глупавите думи", която излиза в ЕИ LiterNet. По азбучен ред е стигнал до думата "реалност", а иначе зад гърба си има над 20 издадени книги, печелил е много национални конкурси и престижни литературни награди, но отдавна е зарязал столицата и творческите сдружения, за да се посвети на морето и лодката си. "Рибарите останаха на последните неоткраднати места край морето", обичаше да повтаря той, но напоследък май не смее и това да изрича.

Калканът и каята - най-чисти

Ловената по нашето крайбрежие риба е по-чиста от вносната. Това установиха учени от катедрата по химия в Медицинския университет във Варна.

След 6-годишно проучване на хранителните стойности и съдържанието на тежки метали в 10 вида черноморски риби се оказа, че съдържанието на олово, кадмий, живак и други отрови в тях драстично е намаляло в резултат на индустриалния крах по крайбрежието. Най-чисти са каята и калканът, но след седмица престой в хладилна камера се губят половината от ценните си съставки. Същото важи и за останалите риби.

Дори и прясно уловени, те трябва да се приготвят по подходящ начин, за да запазят хранителните си качества, твърдят учените. Според тях е най-добре сафридът, калканът и каята да се пържат на тиган, а мазните карагьоз и чернокоп да се пекат на скара. За да е полезна, цацата не бива да се пържи, а трябва да се пече на фурна. Никъде по заведенията обаче не предлагат рибата на народа в печен вариант. Туристите могат да я опитат, само ако са отседнали на квартира при стари варненки, които не изневеряват на апетитната рецепта.

Родният сафрид удари рекордна цена от 14 лева за кило

Рибари от Варна не помнят по-слаб улов като тазгодишния - лодките се прибират празни, а матрапазите на брега остават на сухо.

„Хайде народе, има българска цаца, раци и миди“, вика търговец на рибната борса на Колхозния пазар в града. Това е горе-долу единствената стока тези дни, която дава родното море. Ако се извади касета със сафрид, той гони рекордната цена от 14 лева за кило. По-дребният (грацата) не пада под 8 лева. Сергиите обаче са залети обаче с гръцки и турски сафрид, който струва по 10 лв. за килограм, но по-вкус не може да се мери с нашия. Другата гръцка риба също е в изобилие - сардина по 4 лева, кефал - 5 лв., хамсия по 2,50 лв., и разбира се, ципура, по 15 лева.

Родната прясна цаца върви по 3 лева за килограм, но по-дребна се намира и за 2 лева. Лихнус има по 10 лева, кая по 4-5 лв., хариб по 5 лева. Живи раци се предлагат по 6, 8, 12, 15 и 20 лева, в зависимост от големината им. Миди от фермите в Българево и Каварна се продават по 4 лева. Засега има само замразен калкан по 25-35 лева, с който се зареждат предимно скъпите и луксозни кръчми по морето. До две седмици рибарите трябва да извадят пресния улов , след като от 1 юли падна дългата забрана, продължила близо 3 месеца. Тогава се очаква царицата на рибите да се продава на брега по 20-22 лв., а на пазара може и да прескочи сегашната цена. На голямата борса в Истанбул българският калкан върви като топъл хляб по $40 за килограм, припомнят от морския бранш. В средата на седмицата беше изваден и наш пресен лаврак, който търговци предлагат по 9 и по 12 лева. На пазара има замразена норвежка скумрия по 5,50 лв/кг

Сьомга липсва , а акулата направо заминава в заведенията. Порция от деликатесната риба, която се лови предимно в румънски води, върви по 10 лв. Цената на сафрида скочи в кръчмите, където в началото на сезона се предлагаше по 7-8 лв, а сега в пика на лятото по десетачка за 300 грама. Рибата на народа -цацата, върви по 3.20 -4.80 лв., а мидите в различни кулинарни варианти по 5,60 лв.-9 лв.

Като няма стока, тези дни понамаляха и уличните търговци, които иначе се надвикват "Рибе, рибе" и бутат колички предимно в така известната Гръцка махала. Техни клиенти налитали на бой на инспекторите от Областната дирекция за безопасност на храните, разкри шефката й д-р Златина Димова. Тя обясни, че хората, които развиват такава търговия, трябва да бъдат санкционирани, тъй като подобна продажба на риба е опасна, особено в горещите дни. При това много често стоката, която не е покрита, е накацана и наплюта от мухи.

При някои от случаите такива търговци са бягали, но е имало и глобени. Куриозното е, че вместо да избягват подобни хора, варненци, и то предимно пенсионери дори ги защитавали и нападали инспекторите по време на проверките. Най-добре да не се купува риба от такива търговци, тъй като рисковете са достатъчно големи, призова още д-р Златина Димова.

Измамниците по пътя със стройна организация

"В момента рибарите ловим сафрид на чепаре. То е с по 10-15 кукички. Вадим доста - по 2- 3 килограма. Влизаме преди изгрев и по време на залез. Вдигне ли се високо слънцето, пасажите изчезват." Това разказват рибарите, които си вадят хляба цял живот сред вълните.

По това време на годината се ловят и попчета. С олово и три куки на въдицата. Те обаче се примамват със стръв- може да е дори месо от попче. Попчетата са хищни. Често, в уловени екземпляри, риболовците намират погълнати малки попчета.

Това лято вече има поличба за добра слука. На чепаретата за сафрид, рибарите са уловили малки паламуди.

"Бяха се хванали по няколко бройки. най- много да бяха 7-8 грама. Но това е добър знак, че от хайвера се е излюпила доста риба и наесен да чакаме много паламуд", надяват се морските вълци. И разказват, че малкият паламуд расте по 15-30 грама на ден. През септември и октомври той вече е по 600-700 грама екземпляра и тогава започва истинският "урожай" за рибарите. Уловът на паламуд е най- вълнуващ, прави се нощем, когато е тъмно, а пасажите фосфорицират - светят, и те ги гонят с лодки и мрежи. "Нещо като любовна игра", въздъхват врели и кипели сред вълните корави мъже. Не случайно паламудът се смята за цар на рибите. Най-вкусен е, скъпо се продава на пазара и за да го уловиш, си трябва истински майсторлък.

Пак по това време - през есента, се появяват леферът и зарганът. В средата на октомври вече идва чернокопът. Той тогава е най- вкусен, защото водата изстива и рибата е мазна. Става за скара. "В Средиземно море, например, рибите са сухи и постни, защото е топло. В по- студените морета - на Норвегия, Шотландия - там е многото и вкусна риба. И нашето е по- студено. Затова тук, на пазара, всеки иска българска риба", обясняват морските.

И така, чернокопът се лови до средата на декември, после заминава към турските брегове. През януари и февруари в Черно море се лови карагьоз. Най-много има в морето на Бургас, Поморие и Варна. По това време има и кефал - той излиза от реките и отива в морето. През април, май и юни е царството на калкана, но през размножителния период той е забранен. Също през април се лови "най-народната риба" - цацата.

"Тази година имаше много едра цаца, но в морето има и много делфини, които я ядат. Въпреки това не и насмогнаха и наловихме много", хвалят се рибарите.

Риба, която се продава извън посочените за улов месеци от тях, не е прясна.

Крайпътни търговци лъжат клиентите, като им предлагат "черноморска" риба, а често им пробутват дори каракуда, която е сладководна. За това преди дни предупредиха морските.

От местната Агенция по храните увериха, че редовно извършват проверки, но ако видят бусчета с надпис "Прясна риба", хората да не купуват в никакъв случай. Причината - че е съмнително рибата да е прясна, дори и черноморска. Измамниците по шосетата продават сафрид, но той е от Китай или пък искат да пробутат рибата "сайра" като зарган.

Незаконните търговци по пътя имат стройна организация. Те се движат с микробус по двама, често има и кола, която ги ескортира. Избират някоя отбивка и отварят багажника. Изваждат рибата, която обикновено е в мръсни касети, без лед и разкашкана.

Те нямат нито сертификат за рибата - откога, откъде е и каква е, нито пък разрешение да търгуват. Единият от измамниците обикновено седи зад волана, за да може да избягат бързо, ако бъдат засечени от проверяващи, разказаха инспекторите.

"Проверките няма да секнат, нека гражданите веднага ни сигнализират, щом видят подобни "търговци", каза шефът на Агенцията по храните в Бургас - д-р Георги Митев. Негови хора са иззели сладководна риба, която само преди броени дни засекли по пътя Бургас - Приморско да се продава от незаконни търговци като "прясна черноморска". На нарушителите са съставени актове.

Роми причакват на Ропотамо

Роми, незаконно търгуващи с риба, причакват пътуващите в близост до река Ропотамо. По пътя към Приморско те нагло спират колите, като ръкомахат многозначително или дори се изпречват пред возилата. Именно тях са проверили инспекторите от Агенцията по храните. След сигнал на местен човек, че едва не го набили, щом отказал да купи вмирисаната им риба, те направили незабавна проверка и иззели "прясната" и "черноморска" разкашкана от жегата риба, която впрочем била речна.

Последвайте канала на

Калина Христова
5872 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини