САЩ ще разположат противоракетен щит в Южна Корея

  • 08 юли 2016 07:23

  • 3100
  • 2
САЩ ще разположат противоракетен щит в Южна Корея
©

Вашингтон и Сеул обявиха, че са се договорили за разполагането на американски противоракетен щит в Южна Корея заради растящите заплахи от Северна Корея, предаде Франс прес.

Двете страни бяха започнали да обсъждат разполагането на системата THAAD през февруари, месец след четвъртия севернокорейски ядрен опит. "Въз основа на тези консултации Южна Корея и САЩ решиха като съюзници да разгърнат системата THAAD като отбранителна мярка за обезпечаване на сигурността на Южна Корея и народа й", се казва в съвместно изявление на министерствата на отбраната на двете страни.

Според южнокорейската агенция Йонхап, цитирана от БТА, Сеул цели противоракетният щит да е оперативен най-късно до края на 2017 г. САЩ и Южна Корея са във финалните етапи на избирането на конкретното място, където да се разположи системата. Китайското външно министерство заяви, че категорично се противопоставя на разполагането на американския противоракетен щит в Южна Корея и призова двете страни да се откажат от него.

Разполагането на противоракетната система не е в полза на поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров и сериозно ще навреди на стратегическите интереси на сигурността на страните от региона, включително на Китай, заяви дипломатическото ведомство. Против разполагането на американския противоракетен щит в Южна Корея са Китай, Русия и Северна Корея. Критици заявяват, че тя може да помага на американски радари да засичат ракети от други държави, отбелязва Асошиейтед прес.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3100 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2017.01.17 | 14:27

2
Кравата сериозно я вече засърбял гъза !Нищо чудно бика да е Северно-корейски !Или Руско-китайска порода ,смес от руска мечка и китайски тигър !
Нинджа

2017.01.17 | 14:27

1
Наистина кравата си търси бик

Добави коментар

Водещи новини