Северна Корея предлага план за безядрена зона на Корейския полуостров

  • 07 юли 2016 07:30

  • 1283
  • 0
Северна Корея предлага план за безядрена зона на Корейския полуостров
©

Официален представител на правителството на Северна Корея излезе с декларация, в която изложи план за създаване на безядрена зона на Корейския полуостров, предаде ТАСС, цитирайки официалния държавен вестник "Нодон синмун".

В плана се отбелязва, че в тази насока "може да бъде постигнат крупен пробив, ако САЩ и Южна Корея дадат на Пхенян твърди гаранции за сигурност по пет пункта".

Пхенян настоява от САЩ и Южна Корея да предоставят сведения за американското ядрено оръжие на територията на Южна Корея, да затворят американските военни бази и да изтеглят намиращото се там ядрено оръжие. Според представителя на Пхенян Вашингтон трябва също така да гарантира, че САЩ няма повече да изпращат в Южна Корея и "съседните територии" ударни ядрени средства, а също да не ги използват срещу КНДР. Добавя се още, че САЩ са длъжни да изтеглят от южната част на Корейския полуостров американските военнослужещи, "упълномощени да използват ядрено оръжие".

В Пхенян смятат, че САЩ и Южна Корея нямат причини да отхвърлят тези справедливи искания на Северна Корея, ако те наистина са заинтересовани от решаването на ядрения проблем на Корейския полуостров. Ако те обаче ги отклонят, Пхенян "както и досега ще укрепва ядрените си сили в количествено и качествено отношение".

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1283 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини