Българските евродепутати: Сънародниците ни във Великобритания ще пострадат от Брекзита

  • 06 юли 2016 12:06

  • 5182
  • 8
Българските евродепутати: Сънародниците ни във Великобритания ще пострадат от Брекзита
©

Какви ще бъдат политическите последствия и какво следва? На тези въпроси отговориха български евродепутати в Европарламента в Страсбург, предаде специалният пратеник на novini.bg в Страсбург.

Във форума се включиха Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП, Светослав МалиновСветослав Малинов Светослав Малинов е български политик от Демократи за силна България (ДСБ), политолог и кандидат, евродепутат от ЕНП, Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП, Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на, евродепутат и лидер на ПЕС, Георги Пирински, евродепутат от ПЕС и Ангел Джамбазки, евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти.

Андрей Ковачев припомни, че ЕС не е само кохезионна политика и еврофондове. „Той е създаден с основна цел да не се допуска война на европейския континент. Мирът не е естествено състояние за Европа. На този континент на всеки 30 години е имало война. Ние до последно се надявахме резултатите от референдума да бъдат в полза за оставеното на Обединеното Кралство в ЕС. Дали Съюзът ще остане единен, ще решат правителството и парламента на страната, както и кога ще бъде задействан член 50 от Лисабонския договор. Това ще стане най – вероятно след предсрочни избори. Всички е възможно“, отсече Ковачев. „Досега, както знаем, член 50 никога не е бил задействан“, напомни той.

Андрей Новаков обясни, че България към този момент най – вероятно няма да загуби средства, тъй като Великобритания ще продължи да изпълнява поетите си ангажименти, тъй като процедурата по отделяне е доста дълга. „Не трябва да подценяваме факта, че Великобритания е четвъртата по – големина платец в ЕС, но все пак те са облагодетелствани и 1/3 от вноската си не я внасят. Също така на Великобритания тепърва й предстои да отчете и загубите, които ще претърпят от напускането на този Съюз“, каза Новаков.

Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на категорично заяви, че този референдум е поука за всички, които си играят с националните интереси на една страна и обслужват тясно партийните си цели. „Оказа се, че всичко, което се говореше по време на кампанията е тежка демагогия. Видяхме и решението на Найджъл Фараж, който дори не се извини за грешките си. Фактът, че Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. с действията си от преди години предизвика този референдум и раздели обществото във Великобритания. Тежък политически трус е за ЕС това, което се случва. Причините са имиграцията и кризата от 2009 година, политиката на свиване и орязване. Затова ние трябва да търсим промяна и да реформираме Съюза. Ние социалистите ще настояваме този Съюз да има по-социален характер и да му го върнем“, заяви Станишев.

На дискусията Ангел Джамбазки заяви своята крайна позиция, че управляващите ЕНП и ПЕС са виновни, че първите реакции след резултата на референдума са били неуместни. „Обикновените хора бяха обидени, че са стари провинциалисти, че са болни от луда крава, че носят джапанки, а тези резултати са следствие на водената политика от ЕС, която не дава ясна визия какво ще се случи. Проблемите с миграцията, с резулацията доведоха до този резултат, а не „лудата крава“. Важно е да си отговорим на въпроса какво трябва да се случи? Този референдум показа, че ЕС не е перфектен, ЕС трябва да бъде реформиран“, категоричен бе Джамбазки.

Всички участници в дискусията се обединиха около позицията, че след решението за Брекзит ще има последствия за България, ще се отрази негативно, както на еврофондовете, така и на българите, живеещи във Великобритания.

Последвайте канала на

Десислава Станева
5182 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар

2016.07.19 | 02:53

8
НИЩО ЧУДНО. ТЕЗИ ЕВРОДЕПУТАТИ НЕ МОГАТ ДА ИЗКАРАТ И 2 ЛЕВА С ТРУД. МАХНАТ ЛИ ГИ ОТ ХРАНИЛКАТА УВЕХВАТ. БРИТАНИЯ ИМ ПОКАЗА ЧЕ Е НЕЗАВИСИМА, А НЕКАДЪРНИКА МНОГО МРАЗИ НЕЗАВИСИМИТЕ И УСПЕЛИТЕ.
123

2016.07.19 | 02:52

7
Много моля тия комуноидни ЕС дупетати от Бойкостана да не се занимават с живота ми във Великобритания! Заради такива като тях - Станишевци и Пирински ПЕС-ове не живея в България и не са ми помагали да се устроя тук! Така, че айде да си ходят у лево и да не се месят в чуждите държави!

2016.07.07 | 00:50

3
КОИ СЪНАРОДНИЦИ - ЦИГАНИТЕ ДЕТО С ХИЛЯДИ ПРОСЯТ, КРАДАТ И ИМ ИЗТОЧВАТ СОЦИАЛНИТЕ СИСТЕМИ? ИЛИ ТИЯ, ДЕТО БАЧКАТ, ОСТАВИЛИ СА ДЕЦАТА СИ ТУК, НО ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ ТАМ, ЩОТО СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ И ТАКА МАМЯТ СОЦИАЛНИТЕ ИМ СИСТЕМИ? ЩОТО ЗА ТИЯ ДЕТО РАБОТЯТ НОРМАЛНО МАЙ НЯМА ПРОБЛЕМ,НАЛИ? БРАВО НА АНГЛИЧАНИТЕИ, СТИГА ТОЛКОВА!

2016.07.07 | 13:08

6
БЪЛГАРИТЕ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ СИ ИМАТ НОРМАЛНА РАБОТА И НЕ СЕ ПРИТЕСНЯВАТ. ПРИТЕСНЯВАТ С ЕВРОДЕПУТАТИТЕ, ЗАЩОТО ПО-МАЛКО ДЪРЖАВИ В ЕС, ПО-МАЛКИ ЗАПЛАТИ НА ЕВРОДЕПУТАТИ.

2016.07.07 | 03:06

5
Усвояването на пари от ЕС е основна политическа линия на българските правителства и дупетати. Това е просяшка политика и срамна за всяка страна.

2016.07.07 | 03:05

4
ЕС е далавера за бедните държави, защото дава възможност политиците да получават несъразмерно огромни заплати, които страните им не биха могли да им осигурят никога. Но богатите не искат да плащат за да се обличат просяците в коприна.

2016.07.07 | 00:50

2
Лъжи и манипулации! Ясно ни е, не се напъвайте вече!

2016.07.07 | 00:49

1
Хората които се издържат от чужди пари нямат право да критикуват тези които има свои пари, но не искат повече да ги раздават на хрантутници.

Добави коментар

Водещи новини