Обама ще завещае на Клинтън "руската заплаха"

  • 04 юли 2016 13:27

  • 3224
  • 4
Обама ще завещае на Клинтън "руската заплаха"
© Getty Images/Guliver

Демократическата партия в САЩ представи проект за предизборна платформа, който предстои да бъде одобрен от конгреса й на 25 юли. В документа се изброяват заплахи за света и за Америка, сред които личи и Русия, пише "Независимая газета".

Междувременно кандидатката на демократите за президентския пост Хилари КлинтънХилари КлинтънХилари Клинтън (по баща Родъм)– американска юристка и политичка. Хилари Родъм е родена на 26 отговаря три часа и половина на въпроси, задавани от следователи на ФБР по "делото за електронната кореспонденция". Във вторник президентът Барак ОбамаБарак Обама Барак Обама - политик и 44-и президент на САЩ. Роден е на 4 август 1961 г. в Хавай. Той е първият ще участва за пръв път в митинг в подкрепа на Клинтън, организиран в Северна Каролина.

В края на юли демократите са насрочили партиен конгрес, на който се очаква да утвърдят официално кандидатурата на Клинтън в президентските избори. Там ще бъде представена в окончателен вариант и предизборната им платформа. Засега демократите публикуваха проект на документа, в който не подминават и "руската заплаха". Авторите на платформата отделят на Москва само един параграф, но пък използват доста твърда риторика. "Русия все така дестабилизира ситуацията край своите граници, нарушава суверенитета на Украйна и се опитва да преразпредели сферите на влияние, което накърнява американските интереси - се казва в текста. - Освен това тя подкрепя режима на Асад в Сирия, който жестоко напада свои собствени граждани."

Заради Русия си изпати и кандидатът на републиканците Доналд Тръмп. Според демократите бизнесменът "може да унищожи 50 години от американската външна политика, като се откаже от нашите партньори в НАТО, които подпомагат САЩ в борбата с тероризма всеки ден", и вместо това Тръмп "ще прегръща руския президент Владимир Путин". Авторите твърдят, че партията все така вярва в "силата на алианса" и ще положи всички усилия, за да "възпре агресията на Русия, да подкрепи стабилността на Европа и да защити съюзниците си от НАТО".

Демократите впрочем посочват, че са готови да сътрудничат с Владимир ПутинВладимир ПутинВладимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През 1975, ако това е в унисон с интересите на САЩ, "какъвто бе случаят с иранската ядрена програма, санкциите срещу Северна Корея, прехвърлянето на американски войски в Афганистан", но нямат намерение да пренебрегнат "руската агресия".

Алексей Фененко, доцент от факултета по международна политика в Московския държавен университет "М. В. Ломоносов", заяви пред "Независимая газета": "Не е имало нито един период след 1993 г., когато демократите или републиканците да са използвали мека риторика, говорейки за Русия. Нищо сензационно. Трябва да помним, че отношението към Москва, особено това на Демократическата партия, винаги е било негативно".

Според експерта предизборната платформа още веднъж подчертава, че ако Клинтън бъде избрана за президент, антируската политика, водена през управлението на Обама, ще продължи. "Русия днес е единствената пречка по пътя към хегемония на САЩ. Задачата им е да използват Москва там, където е възможно, а стратегическата цел - да ликвидират нашия военен потенциал, особено ядрения", изтъкна Фененко.

В документа се споменава и сирийската криза като особено опасна за света и по-специално за Европа. Демократите смятат, че проблемът може да бъде решен, като се обединят сирийската опозиция, международната общност и съюзниците на САЩ в региона - една възможност да се унищожи "Ислямска държава" (забранена в Русия, бел. на изданието) и да се сложи край на президентското управление на Башар Асад.

Интересно е, че въпреки положителната си оценка за ядрената сделка с Техеран авторите на платформата допускат в бъдеще по-строги "неядрени" санкции срещу Иран - "основната държава спонсор на тероризма". Те се аргументират с нарушенията на човешките права в Иран, отричането на Холокоста, обещанието Израел да бъде унищожен и подкрепата за "терористичните групировки" Хамас и Хизбула.
Отреждайки на Русия ролята на основен "агресор" и обявявайки Иран за главен "държавен терорист", те определят Северна Корея като страната с "най-репресивен режим, оглавяван от диктатор садист". Демократите се страхуват, че Северна Корея наистина може да нанесе ядрен удар по САЩ; за да не стане това, настояват за натиск върху Китай, тъй че Пхенян да се откаже по принуда от ядрената си програма, отбелязва руското издание, цитирано от БТА.

Все още са възможни промени в предизборната платформа, но като цяло външнополитическият дневен ред е ясен. А докато демократите дейно подготвят почвата за Клинтън, бившият държавен секретар направи пътека до ФБР. Делото срещу Клинтън по повод използване на лична електронна поща за служебна кореспонденция през 2009-2013 г., когато тя бе лицето на американската дипломация, явно се точи твърде дълго. Клинтън заяви, че срещата със следователите е минала в обстановка на уважение, а тя е искала да даде показания още от август 2015 г., затова сега е "доволна", че има "възможност да съдейства проверката да стигне докрай".

Официално никой не е повдигал обвинения срещу Клинтън и сега следствието се мъчи да разбере как така бившият държавен секретар е водил служебна кореспонденция от личната си поща. Тя твърди, че никога не е изпращала информация с гриф "секретно" от личния си пощенски акаунт. По думите й документите, открити на личния й сървър, са получили такъв статут вече постфактум. До момента тази история изобщо не пречи на Клинтън в предизборната борба, при все че съперниците й редовно се мъчат да я използват срещу нея.

За да съдействат на Клинтън в президентската кампания, демократите решиха да й пратят и тежка артилерия. Обама вече намекна, че подкрепя стремежа на бившия държавен секретар да влезе след него в Белия дом. Сега президентът се кани да заяви това публично и във вторник смята да говори на митинг заедно с Клинтън. Подкрепата от страна на действащия президент може добре да се отрази на рейтинга й, отвличайки вниманието от "електронното" дело.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3224 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Mitaka

2016.07.08 | 07:50

4
ааа, хамериканската заплаха...???

2016.07.08 | 07:50

3
Маймуната -крава да не се напъва толкова ,ефектът ще е по-голямо лайно !Друго тъпия маймунски "мозък" не може да роди !
най вероятно

2016.07.08 | 07:50

2
дъртия рептил клинтън ще предизвика трета световна война.

2016.07.08 | 07:50

1
Тия янки,ако знаят кво ги чака,страхът кво не прай

Добави коментар

Водещи новини