ИД прониква в Кения

  • 04 юли 2016 12:48

  • 2158
  • 3
ИД прониква в Кения
©

Кения, вече пострадала от няколко мощни нападения на сомалийските ислямисти "Аш Шабаб", вижда как нарастващото присъствие на групировката "Ислямска държава" в Източна Африка засилва опасенията за атентати, извършени от кенийци, върнали се в страната си, след като са водили джихад.

"В момента има реална заплаха от страна на "Ислямска държава" срещу Кения и опасността ще продължи да нараства", смята Рашид Абди, анализатор на Международната кризисна група в Найроби. Това се доказва, според него, от няколкото извършени наскоро арести, включително на трима кенийци, арестувани в началото на май по обвинение, че вербуват хора за организацията "Ислямска държава" и че са "планирали мащабни нападения".

Кенийските разузнавателни служби смятат, че около стотина кенийци са се присъединили към ИД в Либия и в Сирия, с перспектива някои от тях да се върнат, получили необходимото обучение за извършване на смъртоносни атентати. "Това е бомба с часовников механизъм", казва Джордж Мусамали, бивш служител на кенийските паравоенни сили, станал консултант в областта на сигурността. "Това, което ще направят в Сирия или в Либия не е проблем на Кения, но това, което ще направят, когато се върнат, е проблем".

Кения вече понесе своя дял от кървави атентати срещу национални и международни цели: през 1998 г. Ал Кайда нападна американското посолство в Найроби, а свързаните с Ал Кайда милиции "Аш Шабаб" нападнаха търговския център Уестгейт през 2013 г. и университета Гариса през 2015 година. Но очертанията на заплахата, представлявана от "Ислямска държава", ултрарадикалната организация, която се конкурира с Ал Кайда, са трудни за определяне, информира БТА.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2158 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.07.29 | 22:45

3
"Новите братя" на маймуняка О баба !И бъдещи"гости " на баба Меркел !Честито !

2016.07.22 | 10:02

1
В Кения ,белите са маймуни.
един каза ....

2016.07.29 | 22:45

2
Мюмюлмански кретени! Сатани!

Добави коментар

Водещи новини