Около 70 късноантични и средновековни монети са открити в комплекса "Акве Калиде"

  • 01 юли 2016 12:56

  • 4459
  • 0
Около 70 късноантични и средновековни монети са открити в комплекса "Акве Калиде"
© Булфото (архив)

Около 70 късноантични и средновековни монети са открити при разкопките, които се правят в момента на археологическия комплекс "Акве Калиде - Терма" край Бургас. Това съобщиха от общината в крайморския град. Една част от тях са сечени в империята на Филип II Македонски и Александър Велики. Останалите са на римски императори и византийски василевси, монети на Латинската империя и на късна Византия и на османските султани.

Сред находките има и фрагменти от средновековни стъклени гривни, метален пръстен с гема, бронзова закопчалка за книга, различни архитектурни детайли. Открити са още фрагменти от каменна пластика, които вероятно ще разкрият нови страници от живота на античния градски център и средновековната крепост "Акве Калиде - Терма".

В северна посока археолозите са се натъкнали на зид, чиято дебелина достига 3,60 метра. Продължава проучването в дълбочина на терена около него. В източна посока се разкриват масивни стени, изградени с представителен квадров градеж. Тези археологически структури се свързват с монументална административна сграда, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
4459 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини