Археолози откриха в София най-големите постройки в Европа от времето на неолита

  • 30 юни 2016 16:11

  • 6905
  • 0
Археолози откриха в София най-големите постройки в Европа от времето на неолита
©

Археолози под ръководството на чл.-кор. проф. Васил Николов от Националния археологически институт и музей на БАН откриха в София най-големите постройки в Европа от времето на неолита. Продължават археологическите разкопки на неолитното селище Слатина в София, финансирани от Столична община. Това се посочва в съобщение до медиите, изпратено от Васил Николов.

В последните дни археолозите попадат на останките от две изгорени къщи с неочаквано големи за тази епоха размери - дължината им надхвърля 20 метра. Засега на Балканите, а с това и в Европа, от това време не са открити толкова големи постройки, които са ново потвърждение на тезата, че в днешните български земи се е развивала първата европейска цивилизация.

Новите радиовъглеродни дати потвърждават възрастта на селището, определяна и досега на пълни 8000 години.

Върху глинените подове на най-ранните неолитни къщи са разчистени останки от куполни пещи и много керамични зърнохранилища, пълни с голямо количество овъглено жито /лимец/, ритуални съоръжения, много керамични съдове и други предмети, изгоряла дървесина. Отдолу под къщите се очертава част от дълъг дъговидно извит ров, който вероятно е затварял "магически" кръг около това най-ранно праисторическо селище в Софийското поле.

На това място Столичната община и БАН предвиждат изграждането на парк с възстановени в реални размери праисторически къщи, в които деца и възрастни да могат да "влизат" в ежедневието на неолитните земеделци и скотовъдци.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6905 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини