Затвор за шофьора на камиона-убиец от Върбица

  • 30 юни 2016 15:30

  • 1687
  • 0
Затвор за шофьора на камиона-убиец от Върбица
©

На 3 години и 4 месеца затвор бе осъден шофьорът на камиона убиец, който катастрофира през април миналата година край Върбица. Тогава загинаха трима берачи на билки и пострадаха други петима.

На 4 април подсъдимият Орхан Мустанов бил нает да закара берачи на див чесън в гората. В ромската махала във Върбица той качил в каросерията на товарния автомобил „ГАЗ 53“ берачите и потеглил. Около 16 часа наелият го за превоза на работниците мъж оставил на Мустанов друг автомобил, с който да бъдат прибрани в края на работния ден. В каросерията на камиона се качили 21 души вместо допустимите по закон осем пътници за този вид транспортни средства.

Като навлязъл в наклонен участък на пътя, подсъдимият Мустанов решил да намали скоростта, но спирачките на камиона отказали. За да спре движението на претоварената газка, Мустанов предприел завой надясно в Т-образно кръстовище. Задната гума на камиона се ударила в мантинелата, камионът подскочил и продължил напред, където се ударил челно в друга мантинела и спрял.

От удара работниците в каросерията изхвърчали и паднали в дере. Подсъдимият се опитал да помогне на пострадалите. Обадил се на съпругата си с молба да изпрати линейка. Три от берачките на билки починали, а петима били приети в болницата с различни травми, представляващи средни телесни повреди.

От назначената съдебно-автотехническа експертиза по делото е установено, че камионът бил с неизправна спирачна система и кормилна уредба. Последният задължителен технически преглед на камиона бил извършен преди повече от пет години, не била платена и застраховка „Гражданска отговорност“. Освен претоварен с 21 пътници, камионът превозвал и дърва за огрев, събрани от берачите на билки в гората.
Подсъдимият Мустанов е наказван 13 пъти за административни нарушения по Закона за движение по пътищата.

Прокурор Рачев от Окръжната прокуратура в Шумен поиска 6-годишна присъда за мъжа.

Орхан Мустанов призна вината си и заяви пред съда, че съжалява за инцидента. Той каза пред съда, че не е знаел, че спирачките на товарната машина не работят.

Защитникът му адвокат Красимир Анев пък поиска присъда, близка до минимума от 3 години.

Състав на Шуменския окръжен съд обяви, че намира Орхан Мустанов за виновен и постанови присъда от 3 години и 4 месеца при общ режим в заведение от открит тип. Той губи и правото да управлява моторно превозно средство за 4 години. Бяха му присъдени и съдебни разходи за почти 2000 лв.

Пред журналисти Мустанов заяви, че не е доволен от присъдата. Той може да обжава съдебния акт пред Апелативния съд във Варна.

Последвайте канала на

Калина Христова
1687 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини