Над 500 незаконни площадки изкупуват крадени метали

  • 30 юни 2016 12:52

  • 851
  • 0
Над 500 незаконни площадки изкупуват крадени метали
© Булфото

Българската асоциация по рециклиране подкрепя промените в Наказателния кодекс, които предвиждат затвор до 10 години за кражба на метали и до 5 години за търговия с тях, съобщават от асоциацията.

Кражбите на пътни съоръжения са донесли щети за 1 950 000 лв. през последните 3 години. Най-често се крадат пътни знаци и табели, ограничителни системи, шумозащитни огради и мрежи за птици, парапети и мантинели.

Българската асоциация по рециклиране подкрепя изцяло внесения в Народното събрание проектозакон за промени в Наказателния кодекс, който предвижда по-тежки наказания за онези, които незаконно изкупуват скрап от черни и цветни метали. Проектът за промяна в НК е в посока на борба с незаконното приемане или съхраняване на отпадъци от черни и цветни метали, без физическото лице или фирмата да притежават регистрация или разрешение по закон. За това престъпление трябва да се носи наказателна отговорност чрез лишаване от свобода от 1 до 5 години и глоба от 5000 лв. до 30 000 лв.

Промените предвиждат и още по-тежко наказание - лишаване от свобода от 1 до 10 години за кражба на кабели, електропроводи, елементи на съобщителната инфраструктура, уредби на електропреносната или топлопреносната мрежа, части от подвижния железопътен състав или пристанищни, сигнализационни съоръжения, мантинели, пътни знаци, метални капаци от шахти.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
851 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини