Парламентът ратифицира протокола за присъединяването на Черна гора към НАТО

  • 30 юни 2016 10:56

  • 1339
  • 0
Парламентът ратифицира протокола за присъединяването на Черна гора към НАТО
© Булфото

Парламентът ратифицира Протокола към Северноатлантическия договор за присъединяване на Черна гора.

В мотивите на вносителя - Министерският съвет, е посочено, че България като член на НАТО неведнъж е декларирала принципната си и безусловна подкрепа на политиката на отворени врати на Алианса. Тази подкрепа е гаранция за укрепването на мира, трайната сигурност и просперитета в региона, а отправянето на покана към Черна гора е и несъмнен успех за провежданата от България политика. От присъединяването на Черна гора към Организацията на Северноатлантическия договор не произтичат финансови ангажименти за страната ни, се подчертава в мотивите.

От "Атака" и независимият депутат Велизар Енчев се обявиха против ратифицирането на протокола. Заместник-предателят на ПГ на "Атака" Десислав Чуколов обясни, че черногорският народ не иска да бъде член на Алианса. Велизар Енчев отбеляза, че ратификацията е в противоречие с настроенията на черногорците, които искали референдум за присъединяване към НАТО, но такъв не бил проведен.
Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан ЦветановЦветан ЦветановЦветан Генчев Цветанов е роден на 8 април 1965 г. в София. През 1987 година Цветанов постъпва на работа увери, че Черна гора може да разчита на подкрепата на България и в бъдеще.
Председателят на ПГ на "Патриотичен фронт" Валери СимеоновВалери СимеоновВалери Симеонов е заместник министър-председател по икономическата и демографската политика до 16 посочи, че участието в НАТО е гарант за националната сигурност на страните-членки, особено в сложната геополитическа обстановка.

По думите на зам.-председателя на ПГ на "Реформаторския блок" Корман Исмаилов с ратифицирането на Протокола се реализират приоритетите на България - Балканите да станат по-сигурни и по-обединени.

Според Янко Янков от ДПС присъединяването на Черна гора към пакта е добро не само за цяла Европа, но и за света.
Стефан Кенов от "БДЦ - НС" зави, че интегрирането на Западните Балкани в НАТО и ЕС ще донесе и гарантира мир в региона.
Председателят на Скупщината на Черна гора Дарко Пайович присъстваше в пленарната зала по време на обсъждането на ратификацията.

След ратификацията министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, коментира пред журналисти в кулоарите на парламента, че черногорският народ е гласувал за партии, които ясно са заявили в своите програми, че ще вървят към членство на страната в НАТО. Той определи аргументите с референдума като смехотворни, но отбеляза, че може би има и част от черногорците, които искат обратното.

Според дипломата в български национален интерес е да имаме колкото се може повече съседи-членки на алианса, за да можем да форматираме заедно средата на сигурност, въз основа на общ ценностен избор и разбирания за средата за сигурност, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1339 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини