Лекуват левкемия със стволови клетки от зъби

  • 29 юни 2016 20:19

  • 3759
  • 0
Лекуват левкемия със стволови клетки от зъби
© Getty Images/Guliver

Лекуваме левкемия със стволови клетки, извлечени от млечните зъби на децата. Това каза пред „Труд“ стоматологът д-р Венелин Алексиев, който е първият у нас лекар, обучен да изолира животоспасяващите клетки от пулпа на млечните зъби на децата.

Стволовите клетки от млечно зъбче имат способността да се диференцират в тъканнообразуващи клетки - сърдечномускулни, бъбречни, чернодробни, мускулна тъкан, сухожилия, хрущялна тъкан, имат способността да формират дентин. Към момента лечението на заболявания чрез регенерация на тъкани от мезенхимни стволови клетки е най-новото и бързо развиващо се направление в съвременната медицина.

„От мъдреците на възрастните индивиди се изолират клетки, които успешно възстановяват увредената чернодробна тъкан“, каза още д-р Венелин Алексиев.

Изследванията в областта на терапията със стволови клетки се развиват бързо и дават надежда за лечение на ювенилен диабет, сърдечни заболявания, артритни заболявания, болест на Паркинсон, на Алцхаймер, наранявания на гръбначния стълб, множествена склероза и др.

Практиката за извличане на стволови клетки от зъби е въведена у нас през 2010 г. За миналата година има 100 случая на изолирането на животоспасяващите клетки от зъби на деца. „Това е втори шанс за родителите, пропуснали да съхранят стволови клетки на децата си от плацента“, поясни Алексиев.

От един млечен зъб могат да се изолират между 10 и 100 хиляди мезенхимни клетки, които са тъканорегенериращи, допълни той. Преди да бъде извършена с местна упойка, процедурата се обявява в Агенцията по трансплантации. Зъбът се поставя в специален съд и се транспортира до съответната тъканна банка. Цената за съхранение на един млечен зъб за 20 години е 3500 лв., а за 2 - 4500 лв., каза Алексиев.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
3759 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини