Живеещи в чужбина британци масово подават молби за белгийско гражданство

  • 29 юни 2016 19:27

  • 6475
  • 2
Живеещи в чужбина британци масово подават молби за белгийско гражданство
© Getty Images/Guliver

След като Великобритания реши да напусне ЕС, Белгия получава стотици молби от британски граждани, желаещи да станат белгийци, предаде Ройтерс.

Близо 24 000 британски граждани живеят в Белгия, около една трета от тях в столицата Брюксел. Много от тях работят в европейските институции или в централата на НАТО, които са разположени в града.

Други общини на Брюксел са изправени пред същия наплив. "Някои се редят на опашка от 7.30 ч. сутринта", заяви Доминик Дюфурни, кметица на брюкселската община Иксел. Право да получат белгийско гражданство имат тези, които са живели и работили в страната повече от пет години и могат да покажат, че владеят на основно ниво поне един от трите официални езика - фламандски, френски или немски.

Тези, които не са работили, трябва да са живели в страната над 10 години и да докажат, че са се интегрирали до известна степен в белгийското общество. Около 1,3 милиона британци живеят в различни страни от Европейския съюз, а приблизително 3 милиона граждани на други държави от ЕС - във Великобритания, отбелязва БТА.

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че засега не се очаква промяна в статуквото. Преговорите за Брекзита вероятно ще продължат с години.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
6475 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.06.30 | 14:32

2
Абе ,я го разправяйте на баба !Глуха е !Ами нали работят там !Какъв проблем ?
скоро

2016.06.30 | 14:32

1
и българско , според нашия Винету.

Добави коментар

Водещи новини