Изгодно ли е да се пазарува от английски сайтове в момента?

  • 29 юни 2016 18:31

  • 6145
  • 2
Изгодно ли е да се пазарува от английски сайтове в момента?
© Getty Images/Guliver

Как ще се отрази сриването на паунда след референдума във Великобритания за излизане от Европейския съюз върху пазаруването от английски сайтове коментираха за БТА експерти по онлайн търговия.

Според Петър Ванчев, председател на Българската асоциация за електронна търговия, отражението ще бъде в леко положителна посока. Леко, защото, по думите му, част от цените ще бъдат бързо компенсирани, тъй като са стоки с не британски произход и спадът в паунда ги оскъпява като внос. От друга страна, платежни системи като "PayPal" са консервативни в обменните си курсове и спадът на лирата не се отразява моментално в толкова голям и рязък мащаб, коментира Ванчев.

Експертът не очаква да има бум на поръчките от България към Англия. По-скоро може да се наблюдава ръст при продажбите на сайтовете, препродаващи британски стоки на българския пазар. Голяма част от сайтовете за спортни стоки и дрехи, всъщност препродават закупени от най-големия във Великобритания онлайн магазин спортни стоки. Предвид силната конкуренция, част от тях оперират на ръба на възможното и спадът в лирата може да се отрази положително на приходите им, разбира се, ако решат да вдигнат маржа си (разлика в цената между покупката и продажбата), коментира председателят на Българската асоциация за електронна търговия.

Според него ще има и такива, които ще задържат маржа си, без значение че това ще им носи по-ниски приходи като абсолютна стойност и при тях ще се усети по-голямо поевтиняване на предлаганите стоки. Дали обаче потребителите ще оценят това поевтиняване като съществено и ще пазаруват повече - времето ще покаже, смята експертът. Той добави, че реално ще има някакво намаляване на разходите за пазаруващите от България, но като цяло не смята, че то ще е съществено.

Не очаквам да има сериозен "бум" в покупките от британски онлайн магазини, поради простата причина, че качествените стоки в повечето от тях остават твърде скъпи за повечето българи, дори с по-ниския курс на паунда. Това коментира за БТА Спас Сливков, изпълнителен директор на един от най-големите сайтове за безплатни обяви у нас.

Реалният спад в цената на британския паунд не е драстичен - от нива на около 2.5 паунда за лев преди месец, до 2.35 за лев в момента, отбеляза той. Според него трябва да се вземат предвид и два други фактора - цената на стоките в британските магазини и цената за доставка.

Хората, които и преди си пазаруваха от тези магазини, сега ще могат да го правят малко по-изгодно. Но това не са масовите потребители в България, където трудно може да се говори за средна класа с висока покупателна способност, коментира експертът. По думите му Великобритания остава скъпа шопинг дестинация за средностатистическия българин и няма изгледи това да се промени скоро.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6145 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2016.09.01 | 18:33

2
Най добрият сайт за пазаруване според мен е Boozt .Пълен е с евтини ,но истински маркови стоки,пълен е и със скъпи но качествени неща.Купувал съм десетки пъти от там,пристигат поръчките за 5-6 дни,а и ориентира към всеки продукт за номерацията,размера и големината от купувачите е изключително удобство,което липсва в други сайтове!
от Малмьо

2016.06.30 | 02:21

1
в Швеция винаги е така.

Добави коментар

Водещи новини