Митов: Съветът НАТО - Русия ще се състои, диалогът не е приключил

  • 29 юни 2016 17:44

  • 1889
  • 8
Митов: Съветът НАТО - Русия ще се състои, диалогът не е приключил
© МВнР

Съветът НАТО - Русия ще се състои, диалогът не е приключил, ръка е подадена. Това заяви министърът на външните работи Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, при изслушването му в съвместно заседание на парламентарните комисии по външна политика и по отбрана за актуалното състояние на сигурността в Черноморския регион и позициите на България за срещата на най-високо равнище на НАТО във Варшава 8-9 юли 2016 г.

Приветстваме възможността за провеждане на заседание на Съвета НАТО - Русия непосредствено след срещата във Варшава, така е поискала самата Русия, каза Митов. По думите му след войната между Грузия и Русия през 2008 г. и особено след началото на кризата в Украйна и анексирането на Крим балансът в Черноморския регион е драматично нарушен. Понастоящем Русия продължава да води политика с конфронтационен характер, отбеляза Митов. По думите му мерките на НАТО са свързани главно с провеждане на съюзни учения и тренировки за осигуряване на по-голяма видимост при спазване на ограниченията на конвенцията от Монтрьо. България участва активно в прилагането на тези мерки и разглежда потенциалните действия на НАТО в Черно море като изцяло дефанзивни, пропорционални и осъществявани при пълна прозрачност, заяви Митов.

Русия не може да бъде игнорирана като глобална сила, трябва да работим заедно в справянето с регионалните и глобалните предизвикателства, каза той. Според него НАТО трябва да се стреми към поддържане на баланс между надеждно възпиране и конструктивен диалог с Русия, като същевременно се запази единството и солидарността между съюзниците. По думите му България подкрепя засиленото присъствие на НАТО в Черно море с цел възпиране и предотвратяване на конфликти в региона.

Митов подчерта, че всяването на паника по темата е излишно. На НАТО не му е нужна конфронтация, не са му нужни военни действия, посочи министърът.

Според Валери Жаблянов от "БСП лява България" няма нарушаване на баланса в Черно море, няма и напрежение.

Няма формулировка за растящо военно напрежение в Черно море, но има нарушен баланс, отговори външният министър. По думите му не НАТО е предизвикал дисбаланса. Не можем да си позволим да поставим под въпрос националната си сигурност, нито да не изграждаме отбранителни способности, допълни той.

Министърът на отбраната Николай НенчевНиколай Ненчев Николай Ненчев е роден на 11 август 1966 г. Юрист. Магистър по право и политически науки. също заяви, че има промяна на баланса в Черно море, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1889 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Да не се набеждава МОСКВА

2016.07.06 | 01:45

8
МНого да се внимава Окупирана е цяла Украйна от извънземни нашественици чрез наркоманизирани подставени политици..КРим е спасен от Окупация ..Благодарение на Героите загинали з а Севастопол които мигновенно мобилизираха живите на Законен референдум проведен почтенно.
ПО внимателно

2016.07.06 | 01:45

7
НАрушени са обаче споразуменията от Ялта и ПОтсдам подписани с кръвта на десетки милиони зверски убити войни. Провеждат се нагли диверсии срещу страните вкл срещу СССР ..от СССР са окупирани цели республики..

2016.07.05 | 10:42

6
долна краварска подлога

2016.07.05 | 10:42

5
МЕРЗАВЕЦ!

2016.07.02 | 17:31

4
Това пичлеме кво се бута между атовете?! Нищожество педерастко !

2016.06.30 | 15:55

3
Бат Бойко този още не ли го изритал като министър след големия гаф за флотилията която искаха да правят в Черно море??????

2016.06.30 | 15:54

2
Да, балансът е нарушен още с разпадането на СИВ! Още тогава Нато трябваше да се разпусне веднага! Но не го направи, а започна агресивни действия срещу всички бивши членки на СИВ и срещу РУСИЯ. Трябва веднага да възстановим СИВ, за да се възстанови балансът. А нато трябва незабавно да напусне територията на Европейския континент и да преустанови агресивните си действия срещу Русия!!!
От Оня свят предупреждават

2016.06.30 | 14:15

1
Приемащи убитите на бойното поле отделиха за първи път пратени срещу Источна Украйна бандити ,наемници и насила мобилизирани като не съветски войни опасни за охраната на огромни региони

Добави коментар

Водещи новини