Туск след срещата на върха на ЕС: Ще продължим дискусиите в 27-членен формат през септември

  • 29 юни 2016 17:28

  • 1437
  • 0
Туск след срещата на върха на ЕС: Ще продължим дискусиите в 27-членен формат през септември
© Getty Images/Guliver

Европейските ръководители ще се съберат отново на 16 септември в словашката столица Братислава за среща в 27-членен формат, посветена на бъдещето на Европейския съюз без Великобритания, обяви днес в Брюксел председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Франс прес.

Първите дискусии след Брекзита не дадоха възможност да се направят заключения и затова на 16 септември ще се съберем на среща във формат от 27 държави в Братислава, за да продължим своите разговори, заяви Туск.

Обсъжданията в Брюксел показаха абсолютно недвусмислено, че незаконната миграция е една от основните причини за сегашната криза на самоувереността в Европа, отбеляза председателят на Европейския съвет.

Затрудненията на ЕС в усилията му да установи контрол над миграцията са една от главните причини той да бъде разлюбен от гражданите си, а масираната имиграция от европейски и други страни е един от основните фактори, накарали британците да изберат да напуснат съюза, подчерта Туск, цитиран от ДПА и ТАСС.

Трябва да работим със съседите си, с нашите институции и служби за спиране на потока от незаконни мигранти и за възстановяване на контрола по външните ни граници. Това е планът ни за днес и утре, каза той.

Лидерите на 27-те страни решиха преговорите с Лондон да не започнат, докато не бъдем официално уведомени от Великобритания за напускането й, заяви Туск.

Излизането на Великобритания е първият случай на доброволно напускане на страна от ЕС. Това е прецедент на преразглеждане на процеса на европейската интеграция, който смятахме за необратим. Ако 27-те страни не съумеят да предложат положителна програма, процесът на дезинтеграция ще продължи, заяви след срещата френският президент Франсоа ОландФрансоа Оланд  Франсоа Жерар Жорж Оланд - Френски политик и президент от  2012 г. Франсоа Оланд е роден на 12, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1437 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини