Прогнозират спад на инвестициите във Великобритания

  • 29 юни 2016 14:58

  • 1637
  • 0
Прогнозират спад на инвестициите във Великобритания
© Getty Images/Guliver

Международната рейтингова агенция Фич (Fitch) прогнозира днес, че инвестициите в британската икономика ще спаднат с 5 процента догодина, информира Ройтерс.

Агенцията понижи кредитния рейтинг на Великобритания преди два дни от АА+ на АА, след като на референдума миналата седмица бе подкрепено решението страната да излезе от ЕС.

Тази несигурност ще накара компаниите да отложат решенията за инвестиции и наемане, а засилената нестабилност на финансовия пазар допълнително ще подкопае бизнес доверието, посочва агенцията.

До 2018 година инвестиционните равнища ще бъдат с 15 процента по-малко от прогнозираното преди референдума, отбелязва Фич, а икономическият растеж през 2017 и 2018 година ще бъде с 1 процентен пункт на година по-нисък, отколкото преди, предаде БТА.

Потреблението няма да бъде защитено от това сътресение и общите средства за разходите на британските граждани ще отчетат лек спад през 2017 година. Рязкото понижение на курса на британската лира ще компенсира до известна степен сътресението в търсенето, като износът вероятно ще се повлияе положително в близко бъдеще.

Последвайте канала на

Калина Христова
1637 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини