Нова експертиза доказва, че съхраняваните човешки кости в музея в Сливен не са на Хаджи Димитър

  • 29 юни 2016 14:41

  • 2524
  • 0
Нова експертиза доказва, че съхраняваните човешки кости в музея в Сливен не са на Хаджи Димитър
©

Нова експертиза доказва, че съхранявани човешки кости в Регионалния исторически музей - Сливен не са на Хаджи Димитър.

Това съобщи пред журналисти днес етнологът в РИМ д-р Владимир Демирев, цитиран от БТА. Експертизата е била извършена на 6 юни от антрополога Йордан Йорданов, член кореспондент към БАН със съдействието на музея. Според констативния протокол костите са на мъж с предполагаема възраст от 18 до 22 години, с височина 173 см, висок, ненабит и немускулест. Човекът е загинал вероятно след като главата му е била разбита. За сравнение Демирев посочи описанието на Хаджи Димитър, направено от Панайот Хитов, според което Хаджията бил нисък на бой, набит и мускулест. Хаджи Димитър е загинал на 28 години.

Съхраняваните в музея кости са били донесени преди години в Сливен от майката на Хаджи Димитър Хаджи Маринка и погребани в храм "Свети Никола" в града. Съществуват две версии за това къде точно е загинал Хаджи Димитър, като официалната е, че той е намерил гибелта си на връх Бузлуджа. Според втората, която допуска, че гореспоменатите кости са на Хаджията, той е бил пренесен от няколко четници в село под връх Кадрафил в Сърнена Средна гора.

Учени и общественици настояват костите да бъдат изследвани с ДНК-анализ, за да се изчистят съменнията и костите да бъдат погребани в костницата под паметника на Хаджи Димитър. От музея посочиха, че въпреки, че поддържат тезата, че Хаджията е погребан на Бузлуджа, нямат против такъв анализ да бъде направен. Дотогава костите ще се съхраняват във фондохранилищата на музея, като не могат да бъдат изложени като експонат, защото са неидентифицирани.

Последвайте канала на

Филип Епитропов
2524 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини