Google Bloks учи най-малките да програмират

  • 29 юни 2016 12:05

  • 2004
  • 1
Google Bloks учи най-малките да програмират
©

С очакващото ни цифрово бъдеще, децата се обучават да програмират от все по-малка възраст. Играта е често най-добрият начин да започне обучението, като има много играчки опитващи се да изпълнят тази роля.

Google Research има за цел да ускори разширяването на областта с проекта Bloks, което е платформа със свободен хардуер за разработчици, които да създават „осезаеми” инструменти за програмиране за деца, пише "Монитор".

Системата работи подобно на Lego, с модулни блокчета свързващи се заедно, за да се направят различни форми. На всеки блок може да бъде зададено действие или функция, като разработчици и децата могат да ги използват, за да създават прости инструкции за роботи, играчки и други устройства, които те да следват. Google оприличава проекта на физическа версия на своя прост екранен език за програмиране, Blockly.

Чрез използването на физически играчки, изследователите се стремят да се включат в действие естествените детски желания да пипат с ръце и изграждат неща, като използва това, за да обучи децата на основни компютърни умения. Използването на този практически метод означава, че се заобикалят препятствията на абстрактното мислене, който ги има при уроците за екранно програмиране и е достъпно за деца, които още не са се научили да четат и пишат или тези със затруднено възприемане.

Системата за проекта Bloks се състои от три основни компонента шайби, базови платки и мислещи платки. Шайбите са за индивидуални функции, като ключове за включване и изключване, сензори, скали за коригиране на стойностите, както и стрелки посочващи посоката. Шайбите са проектирани да бъдат лесни и евтини да се направят, което позволява на разработчиците гъвкавост, за да създадат това което тяхната система изисква.







Базовите платки държат шайбите и чрез капацитивен сензор прочитат инструкциите и ги оценяват, действайки като канал, за да премине тази информация напред. Всяка една има сензорен мотор и светодиоди, които може да активират звукови сигнали в мислещата платка, като всички могат да предоставят обратна информация на потребителя. Базовите платки може да бъдат свързани в различен ред и насоченост за верижни команди в различна последователност.

Изградена на базата на Raspberry Pi Zero, мислещите платки са ядрото на системата, което осигурява захранването на базовите платки и обработка на инструкциите като цяло. След това тя предава завършения код чрез Wi-Fi или Bluetooth до всяко външно устройство с API.

Използвайки прототип на системата, наречен Coding Kit, изследователите показаха идеята, приложена от деца, които инструктират Wi-Fi свързан робот да начертаете квадрат, да се върти на 60 градуса и след това да повтори това шест пъти.

Google Research се объръщат към всички разработчици, преподаватели, родители и изследователи, да спомогнат за допълнителното развитие на проекта Bloks.


 

Последвайте канала на

Novini.bg
2004 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.07.02 | 11:37

1
pod formata na onlain igri puzeli tesrove kradem idei ot deca opllll

Добави коментар

Водещи новини