Частен ВЕЦ източва язовир "Пчелина" (видео)

  • 29 юни 2016 11:34

  • 14486
  • 3
Частен ВЕЦ източва язовир "Пчелина" (видео)
© Novini.bg

Природата в България е уникално красива. Това повтарят постоянно известни публични фигури и обикновени хора, българи и чужденци.

Едно райско късче от българската природа е язовир "Пчелина", който се намира в Община Ковачевци. Язовирът е отлично място за отдих и риболов, а кметът на село Ковачевци г-н Васил Станимиров разказа пред Actualno.com, че има и план за възобновяване и изграждане на Балкански център по гребане, който ще даде и икономически тласък на общината. Идиличната картина обаче може да бъде опропастена заради заработил през тази година малък частен ВЕЦ. ВЕЦ-ът ударно източва язовир "Пчелина", за да произвежда ток. За месец юни официалната справка в МОСВ (бел. ред. - страница 14) показва, че на ВЕЦ "Пчелина" се позволява да източи 20 млн. кубика при обем на язовира от 54,2 млн. кубика. Полезният обем на "Пчелина" т.е. този, при който съоръжението все още е язовир, а не кален гьол, е 20 млн. кубика. След източването за юни язовирът ще е с обем от само 34,2 млн. кубика, ако не се смята колко кубика ще влязат от реките Струма и Светля, и от дъжове, които са основен източник на вода за съоръжението. Годишният лимит на водоползване от ВЕЦ-а е 182,380 млн. кубични метра.

Водно-електрическата централа е собственост на съпруга и брата на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз, която беше и депутат от ДПС и според различни слухове е приближена до Ахмед Доган. Местни жители споделиха неофициално, че за проекта е помогнал депутатът от ГЕРБ Лъчезар Иванов, по-известен като Лъчо Мозъка. Той влезе в политиката с името на личен лекар на Бойко Борисов, а през годините се забърка в куп скандали. Какво ще се случи оттук-нататък и има ли полезен ход за жителите на Ковачевци и Лобош - Actualno.com разговаря с кмета на Община Ковачевци г-н Васил Станимиров.

Г-н Станимиров, през последните няколко дни, откакто спряха по-проливните дъждове, е имало по-интензивно източване на язовир „Пчелина“ от малка частна ВЕЦ. Каква е ситуацията към момента и може ли да се стигне до екологична катастрофа?

Действително има вече осезаем спад в нивото на язовира. Вижда се от понтоните, които са разположени по крайбрежието на язовира – те вече са на сухо. Вчера (21 юни) беше пикът на понижението на нивото – 15-16 сантиметра, което оголи брега с метър-метър и половина. Обезпокоени жители на Ковачевци вече ми се оплакаха и ми се накараха хубаво, че съм разрешил източване. Обясних им, че ВЕЦ „Пчелина“ има договор с Министерството на околната среда и водите (МОСВ) за експлоатацията на язовира. МОСВ е собственик на водата, а Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е собственик на язовира (бел. ред. - проверка показа, че МЗХ е институцията, която е утвърдила проект за строеж на ВЕЦ „Пчелина“). ВЕЦ „Пчелина“ има договор с МОСВ, които са разрешили водоземането. Всички правомощия са в ръцете на МОСВ и МЗХ, които реално стопанисват язовира.

От колко време има интензивно точене на „Пчелина“?

ВЕЦ-ът работи интензивно от месец и нещо, но досега имаше по-голям приток на двете основни реки, които се вливат в язовира (бел. ред. - по-голямата е река Струма, другата е Светля) и не се усещаше намаляване на водата. След като се позасуши през последните дни и температурите са по-високи, явно вече се черпи от запаса на самия язовир. По-притеснително е, че ВЕЦ „Пчелина“ по договор има право да източа толкова вода, че да стигне до „мъртвия обем“* на язовира, което е 30 млн. кубични метра вода (бел. ред. - справка на официалната страница на МЗХ показва, че обемът на язовир "Пчелина" e около 54 млн. кубични метра, а за месец юни МОСВ е разрешило на ВЕЦ "Пчелина" да източи 20 млн. кубични метра). Това вече ще застраши рибата в язовира. Язовирът се ползваше да се взема вода за промишлените зони в Перник, но помпените системи вече не работят.

Откога почна да работи ВЕЦ-ът?

Започна да работи реално от началото на тази година, през пролетта. Имаше проблеми със строителното разрешително и трябваше да се мине през допълнителни процедури в продължение на една година.

Вярно ли е, че собствеността на ВЕЦ-а е свързана с депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов?

Така се говори, но при нас (бел. ред. - в кметството) няма официална информация. Официалните собственици се виждат в Търговския регистър (бел. ред. - Търговският регистър показва, че фирмата се държи от трима съдружници сред които личат имената на Айнур Мустафа Гошкелов и Хайри Муса Кулов. Айнур Гошкелов е съпруг на бившия зам.-министър на околната среда и водите Фатме Илияз, която беше част от кабинета на Симеон Сакскобургготски, а Хайри Кулов е неин брат. Илияз е и бивш депутат на ДПС и според различни слухове е приближена до Ахмед Доган).

Какво смятате да предприемете, за да се тушира напрежението? Ще се обърнете ли към МОСВ, към МЗХ?

Хората се готвят да предприемат действия, защото ще се наруши ритъмът на живот на общината. За мен е най-притеснително, че ще се попречи на развитието на спорта в Община Ковачевци. Имаме идея да изградим Балкански център по гребане, като ни подкрепя Свилен Нейков. Ако обаче се продължава с това точене и язовирът стигне до мъртвия си обем, няма да е възможно да се осъществи проектът.

Имаме информация, че се готвят и по-радикални действия - блокада на пътища?

Готвят се действия, но първо ще се обърнем към институциите, за да се реши проблемът изгодно и за двете страни – и за жителите на Ковачевци и Лобош, и за собствениците на ВЕЦ-а, за да не се стигне до ситуация на достигане на „мъртвия обем“ на язовира.

Опасявате ли се, че язовир „Пчелина“ може да пресъхне?

Пресъхване няма как да има, защото трябва да спре притокът на вода, но ще е проблем, ако стената на язовира се разсъхне. Това ще стане, ако се стигне до точката на мъртвия обем и ще е проблем за сигурността на населението.

Ако се стигне до пробив в стената, кои населени места ще са застрашени?

Тези под стената – село Лобош, село Калище, Жаблено, Земен. Говорим все пак за хипотетична ситуация.

Планирате ли съвместни действия с кмета на Лобош г-н Георги Шияков?

С г-н Шияков ще проведем разговор, ще говорим и със собственика на ВЕЦ „Пчелина“ - да видим какво да се предприеме, какви са му намеренията. Може утре ВЕЦ-ът да спре да източва или да се намали притока. Тези дни обаче дневният спад на водния стълб при кулата е от по 4-5 сантиметра дневно, т.е. метър и половина за 30 дни.  

* Мъртъв обем е най-ниската част от обема на водохранилище, изравнителен басейн и други водоеми, предназначена да задържа тлакове и наноси, както и да осигурява вземане на определено количество вода. Този обем не се използва за целите, за които е построен водоемът, и се изпразва през основните изпускатели само при прегледи, поправки и други.

Последвайте канала на

Novini.bg
14486 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Цеци

2020.01.01 | 23:07

3

А къде е видеото, измамници

Ели

2019.12.30 | 15:48

1

Снимката не е на яз. Пчелина, а на яз. Въча. Уточнете точно за кой язовир пишете!

Коко

2019.12.30 | 16:48

2

Въпросът не е за снимката.Елементарно е.

Добави коментар

Водещи новини