Броят на жертвите в Истанбул достигна 36 души (видео)

  • 29 юни 2016 06:23

  • 7243
  • 6
Броят на жертвите в Истанбул достигна 36 души (видео)
© GettyImages

Тридесет и шест са загиналите в тройната експлозия на атентатори камикадзе на истанбулското летище "Ататюрк", съобщи турският премиер Бинали Йълдъръм, цитиран от световните агенции.

Сред жертвите може да има и чужденци каза той. Ранените са 147. Някои са в тежко състояние.

Посолството на Саудитска Арабия в Турция съобщи, че 7 от общо 147-те ранени в нападенията са саудитски граждани.

В момента на атаката на летището се е приземявал самолетът, транспортиращ премиера на Албания Еди Рама за официална визита. Той и антуражът му са невредими и днес ще пътуват за Анкара за срещи с турски представители.

Заради атентатите трафикът на летището беше преустановен за няколко часа.

Йълдъръм съобщи, че според първоначалните данни от разследването тримата атентатори камикадзе първо са стреляли по хората, преди да се взривят. Премиерът съобщи също, че атентаторите са дошли на летището с такси.

Премиерът заяви, че атаката показва, че тероризмът е глобална заплаха. Той подчерта, че е от значение, че тази атака става в момент, в който Турция постига успехи в борбата с тероризма. Йълдъръм каза, че Турция има силата и решимостта да не допусне други подобни атаки.

Йълдъръм заяви, че засега изводите на разследващите насочват към отговорност на Ислямска държава за атентата.

Нападението беше осъдено от генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който призова за засилено международно сътрудничество в борбата с подобни терористични актове, предаде Франс прес.

САЩ също осъдиха твърдо атентатите и припомниха, че подобно на атентатите на летището в Брюксел сега е било атакувано международното летище в Истанбул - символ на връзките, които обединяват света, предаде Франс прес.
САЩ обещаха подкрепа за Турция, която е партньор и съюзник от НАТО.

Претендентката за президентската номинация на американските демократи Хилари Клинтън каза, че атаката на летището в Истанбул само затвърждава "нашата решимост да сразим силите на тероризма и на радикалния джихадизъм по света", предаде Ройтерс.

Претендентът за републиканската президентска номинация Доналд Тръмп пък каза, че нападението на летището в Истанбул показва, че терористичната заплаха е по-голяма от когато и да е било, предаде Ройтерс.

Нашите врагове са брутални и безмилостни и ще направят всичко, за да убият онези, които не се подчиняват на волята им. Ние трябва да предприемем стъпки за защита на Америка от терористите и ще направим всичко по силите си, за да подобрим сигурността, за да направим Америка безопасна, каза Тръмп.

На три летища в Ню Йорк и Ню Джърси след нападенията в Истанбул полицията вече започна да патрулира с тактически оръжия, предаде ТАСС.

Последвайте канала на

Novini.bg
7243 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Pl

2016.06.29 | 19:55

3
3-та световна война се очертава,война на религиите!

2016.06.29 | 20:14

6
Никой не се бие за религия.Това са глупости.Войните винаги са за земя, пари и влияние

2016.06.29 | 20:14

5
Мм за жалост умират странични хора, а главния злодей пердоган се разпорежда като султан.Но турците сами са си виновни, като избират психопати да ги управляват
Ку.рю

2016.06.29 | 11:14

2
То па щото у нас не е така, а?

2016.06.29 | 20:13

4
Така ще е, докато големите "демократи"осъждат арменския геноцид, станал преди 100 години, а не виждат кюрдския който е сега и от много години.Кюрдите са 15-20м, пердогане не моиш ги изтрепа сичките..Съвсем ще си взривиш държавата хаха

2016.06.29 | 11:13

1
Сега заради шепа идиоти, ще страдат всичките кюрди в Турция. Но пък и никой не го задържа да си ходят?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини