Борисов в Брюксел: За една нощ всички в Англия обедняха, Брекзитът да послужи за урок в Европа (ауди

  • 28 юни 2016 18:28

  • 7216
  • 33
Борисов в Брюксел: За една нощ всички в Англия обедняха, Брекзитът да послужи за урок в Европа (ауди
© Министерски съвет

С председателство всеки се е справял, заяви премиерът Бойко БорисовБойко Борисов Бойко Методиев Борисов е министър-председател на Република България. Роден е на 13 юни 1959 г пред български журналисти в Брюксел, попитан дали при възможно изтегляне на графика за председателството на Съвета на ЕС нашата страна може да се справи.

По-рано днес Европейският парламент прие резолюция, в която призова заради резултатите от британския референдум британското председателство, насрочено за догодина, да бъде поето от друг. Ако това се случи, България вероятно ще трябва да оглави Съвета на ЕС шест месеца по-рано от предвиденото.

И утре да кажат, и утре ще се справим, коментира премиерът. Какво толкова има - има хотели, зали, ще се наемат коли и ще се направи председателството. Това да ни е проблемът. Може би един от проблемите на ЕС е тази бюрокрация, администрация, огромни приготовления, добави той. Имаме прекрасни дипломати, заяви Борисов по повод възможността в рамките на българското председателство ЕС да договаря условията за напускането на Великобритания.

Видя се, че Великобритания, с доста популизъм и неверни факти, с абсолютни лъжи и подвеждане, за една нощ загуби близо 200 милиарда. Вноската им (на британците в бюджета на ЕС за година) е 12 милиарда, шест им се връщат. Това е за 20 години напред пари, загубиха ги за една нощ. Ролята на медиите се оказа много важна, когато трябва да се прокарат такива референдуми, които накрая се обърнаха срещу хората. За една нощ всички много обедняха в Англия, коментира Борисов.

С цялото си самочувствие на успяла нация трябва да си направим просто извода, че референдумът е нещо, което за много жизненоважна тема трябва да се ползва. Давал съм примера, че ако кажем: "Искате ли да вдигнем двойно заплатите и пенсиите", кой ще каже "Не"? Затова казват реформи и непопулярни решения, защото общността трябва да се защити от популистки залитания, посочи премиерът.
Той предлага по въпроса с напускането на ЕС от Великобритания да вървят процедурите по Лисабонския договор. Предложих да бъдем максимално разумни и без емоции, и максимално бързи. Това го правя преди всичко за българите, които са там, за да може да се намери нормална формула да се разделим така, както са пожелали, поясни Борисов. По думите на премиера бавенето на процедурите би дало възможност за изява на нови популисти, предаде БТА.

Според него ЕК би се справила по-добре в преговорите с Великобритания, отколкото Съветът на ЕС, защото комисията е по-стегнат орган. В комисията има екипи, ние сме готови да участваме в този процес. ЕК и Жан-Клод ЮнкерЖан-Клод ЮнкерЖан-Клод Юнкер е люксембургски политик. Жан-Клод Юнкер е роден на 9 декември 1954 година в градчето заслужават сега да бъдат подкрепени, заяви Борисов по повод гласовете за оставка на председателя на комисията.

Сега е "разединеното кралство", защото много млади хора искат да останат (в ЕС). Път за Великобритания да се върне назад няма в европейското първенство по футбол, за другото мисля, че като мине първоначалната емоция за всички, може да се намери добро решение. Великобритания си е на мястото - тя е в Европа, част от нашата икономика, просто малко повече сега политиците трябва да покажат хладнокръвие, коментира премиерът.

Той съобщи, че отново е поставил пред ЕНП въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген. ЕП каза "да", ЕК каза "да", всички са за това, че България и Румъния са спазили изискванията, институциите са си казали мнението и изведнъж една държава казва "не" и години наред това се протака. Това дава повод на много други държави - Вишеградската четворка виждате - да изявяват свои претенции. Вместо да ставаме по-единни, ставаме по-разединени. Надявам се това да послужи за урок в България, Великобритания, Европа. Видяхте, че във Великобритания още на сутринта популистите започнаха да се отмятат от това, което предишния ден говореха, посочи премиерът.

Сега се радвам още повече за позицията, която имах за флотилията (в Черно море). Като чувам днес какви сигнали идват от Турция и Русия, някак си преди седмица се говореше едно, сега - друго, след две седмици ще е трето. Но България винаги е имала много ясна политика - ЕС. Били сме на друго място, народът си избра да сме за Европа и мисля, че до този момент България не може да бъде недоволна от членството си в ЕС. Обратно, само хубави неща са ни се случили, заяви премиерът.

Трябва да предложим на хората политики, да им кажем за 5-10 години какво и как ще се прави. Не е толкова страшно да кажеш проблемите, всеки ги вижда. Може, когато се поставят на дневен ред, да се решават. Навремето имаше книги за утопичния социализъм, как всичко ще е хубаво, равно, златно, прекрасно. Само че никъде в света това не можа да се въплъти. Сега с нетърпение очаквам изборите в САЩ, защото може да се окаже, че става още по-интересен светът след това, заяви министър-председателят, който пристигна за участието си в Европейския съвет.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
7216 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар

2016.06.29 | 16:46

33
Да бе обеднели да не би да взимат 400 лева заплата месечно и пенсия 150 и да живеят в треторазрядна страна която се управлява от картели. Взимай Хапчета на Сидеров Бойкоооо много те е напекло!

2016.06.29 | 16:46

32
ТИКВО тъпа и проста , кажи докога българите ще живеят най - зле в Европа и от година на година става все по - лошо и по -. лоши при управлението на ГЕРБ ?! САМО АТАКА и эВОЛЕН !!!

2016.06.29 | 16:46

30
Тиквата направи от България европедерастка , бандитска държава по свой образ и подобие ! Абсолютен ужас за народа ! ДОЛУ и в кафеза ! Да идва Сидеров !
кучето

2016.06.29 | 16:46

31
Пак ли пишеш едно и също навсякъде бе, платен боклук
murjo

2016.06.29 | 16:39

22
ADE KOGA 6TE PUKNE6 4E DA NAPRAIM BANKET

2016.06.29 | 16:45

29
Кучетата при циганите са на почит ,а българите за Боко са кучета !Лайте ,кой ви спира !
кучето

2016.06.29 | 16:39

23
Мурджо, ти вероятно си от циганските кучета, дето тичат след каруците, затова не знаеш да пишеш на български. Нема лошо, ние не ти ги четеме и без това.

2016.06.29 | 16:41

27
За една нощ обеднели :)))

2016.06.29 | 16:42

28
Спрямо долара,но не Спрямо еврото.
хаха

2016.06.29 | 16:40

26
Като англичаните не са тъжни! Само ЕС вият и надигат, що тъй??? Бойко да се огледа, че нещо недовижда и дългосрочната му политика куца и намирисва на провал! То меркел и Оланд се провалиха и повличат всички с тях!! Араби, толерантност всичко си има граница! Меркел я премина и Англия си тръгна! Колкото пъти Германия се изправи срещу Англия в политиката ГУБИ!!!
4OKO

2016.06.29 | 16:40

24
E mnogo si kuh - pojarnikar premier go ima samo v prikazkite s losh krai
кучето

2016.06.29 | 16:40

25
На цигани, които не могат да пишат на български внимание не обръщайте - това е платена сган
kur za boiko analev

2016.06.29 | 16:39

21
Boikoooooo ma durtoooo i3vadi si Doganoviq kur ot ystata i gu3a si i togava govori ma Hanumooooooooo maikati daiba kurvooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
Премиер Мутра

2016.06.29 | 16:39

20
Прост, тъп, нагъл популист, крадец и селяндур. Мечтая си някой ден да имаме примиер като Дейвид Камерън.
BUDINOV

2016.06.29 | 16:38

18
Не съм фен на Б.Борисов,но да се изказваме против всичко изречено от него само за спорта не е признак за висока култура.Да се правят сравнения с перхидрола е висша форма на идиотизъм.Явно рублите са киснати в метадон преди да се раздават на нашите путинопу.....ко поклонници.

2016.06.29 | 16:38

19
Будинов теб не те ли хванаха в груба лъжа ? Знаеш ли че лъжата е един от смъртните грехове , сега плащай кyчко

Добави коментар

Водещи новини