Ирина Бокова даде висока оценка за опазването на културно-историческото наследство в Търново

  • 28 юни 2016 13:55

  • 1542
  • 0
Ирина Бокова даде висока оценка за опазването на културно-историческото наследство в Търново
© Булфото

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова даде висока оценка за опазването на културно-историческото наследство във Велико Търново. Тя направи това в писмо, изпратено до кмета на общината инж. Даниел Панов.

"Доказвате, че можете да бъдете двигател на положителни промени. Оценявам високо усилията, които полагате за опазването на културно-историческото наследство, традициите, фолклора и обичаите", се посочва в писмото.

Ирина Бокова е останала с отлични впечатления след визитата си в старопрестолния град преди месец по случай откриването на паметника на Илиян Николов - създател на Старопланински събор "Балкан Фолк". Тогава е била обсъдена кандидатурата на Велико Търново за включване в списъка на световното културно наследство.

Велико Търново ще кандидатства с груповия ансамбъл "Старият град", както и със средновековните църкви в квартал "Асенов" и село Арбанаси. До края на годината обектите следва да бъдат вписани в Индикативния списък на ЮНЕСКО, след което предстои същинската процедура по одобрение и включване, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
1542 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини