Почина режисьорката проф. Николина Георгиева

  • 28 юни 2016 12:47

  • 2720
  • 0
Почина режисьорката проф. Николина Георгиева
©

Почина проф. Николина Георгиева (1931-2016) - един от най-изявените режисьори на българския куклен театър, педагог, доайен на НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", съобщават от академията.

Николина Георгиева завършва ВИТИЗ (сега НАТФИЗ) при проф. Георги Стаматов. Работи в Драматичния театър в Габрово, а от 1959 г. е режисьор в Централния куклен театър. Там двамата с Атанас Илков създават спектакъла "Петя и Вълка", по музиката на Сергей Прокофиев, който през 1961 г. получава "Златен медал" - първото международно отличие в историята на българския куклен театър, на единствения по това време в света Международен кукленотеатрален фестивал в Букурещ.

През 1962 г. специализира "Куклено изкуство" в Театралната академия в Прага и същата година с Атанас Илков и арх. Иван Цонев поставят началото на Кукления отдел във ВИТИЗ.

Проф. Георгиева е един от големите реформатори на съвременния български куклен театър, учител и художествен ръководител на много поколения куклени актьори и режисьори. Има много куклени и драматични постановки в България, Югославия, Полша, Белгия, Япония.

Проф. Николина Георгиева е и основоположник на театъра на сенките у нас. Нейният спектакъл "Карнавал на животните", по музиката на Камий Сен-Санс, е познат в целия свят. Още през 1968 г. е отличен с наградата "Сребърна роза" на Международния тв и филмов фестивал в Монтрьо - Швейцария.

Николина Георгиева е един от основателите и президент (1963-1988) на Българския център на международната организация на кукления театър UNIMA (Union Internationalle de la Marionnette). Тя е дългогодишен член на Изпълнителния комитет на организацията и е удостоена със званията "Почетен член на УНИМА" и "Почетен президент на Българския център на УНИМА".

Проф. Николина Георгиева е единственият представител на кукленотеатралната общност у нас, носител на званието "Народен артист".

Поклонението е на 1 юли от 11.00 ч. в Столичния куклен театър (ул. "Ген. Гурко" 14).

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2720 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини