В Сибир намериха художествена галерия на 4000 години

  • 28 юни 2016 11:51

  • 151
  • 1
В Сибир намериха художествена галерия на 4000 години
© Sergei Alkin

Археолози откриха повече от 20 праисторически пиктограми в откъснат от света район на Сибир близо до село Горбица, съобщи Ред орбит.

Специалисти от университета в Новосибирск изследват обекта от три години, за да го опишат. Те искат от една страна да разкажат на света за него, а от друга - да го опазят непокътнат, пише 'Монитор".

Образите са от естествени пигменти - червена и оранжева охра. Изглежда представляват хора, бик, дърво, птици. Значението на много от тях е спорно. Преобладават антропоморфни образи и археолозите не могат да кажат дали са на ловци, или на духове. Има и фигурка, до която е нарисуван кръг, вероятно знак за Слънцето. В него има кръст. В тези култури така обозначават шамански барабани. Затова е възможно фигурката да е на шаман.

Друга неразгадана рисунка е на нещо като гребен с няколко точки над него. Възможно е това да е древен начин за водене на счетоводство, показващ колко добитък има рисуващият. Хоризонталната линия с вертикалните черти може да означава канута със седящи в тях хора.

Кой е създал рисунките, не е сигурно. Вероятно хора от тунгуски или монголски произход. Датирането показва, че това е станало преди 4000 години.

Последвайте канала на

Novini.bg
151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.28 | 14:05

1
ОТ НЯКОЙ МАКЕДОНСКИ ХУДОЖНИК ЩЕ ДА Е ТАЯ ГАЛЕРИЯ

Добави коментар

Водещи новини