Европейската сметна палата: В България липсва воля за борба с дискриминацията на ромите

  • 28 юни 2016 10:56

  • 5601
  • 3
Европейската сметна палата: В България липсва воля за борба с дискриминацията на ромите
© Булфото

Европейската сметна палата представи днес доклад с оценка за използването на бюджета на ЕС от 2007 г. насам за приобщаване на ромите. Направени са проверки в нашата страна, както и в Испания, Унгария и Румъния.

В документа е записано, че четирите проверени държави са допринесли за приобщаването на ромите в последното десетилетие. Същевременно за България се посочва, че липсва политическа воля и че има необходимост от подобряване на мерките за борба с дискриминацията на ромите. От друга страна се уточнява, че само у нас и в Унгария са определили цели, свързани с борбата с дискриминацията. За нашата страна като недостатък се откроява, че в националната стратегия не са определени процедури за наблюдение и отчетност на проектите за ромите, финансирани с европейски средства.

Отчита се също, че "липсата на насоченост" при определянето на целевата група и недостатъчното внимание към културните особености са провалили изпълнението на проект в областта на здравеопазването на ромите у нас. Уточнява се, че в кампания за медицински прегледи ромите били поканени с писма, а те са неграмотни. Препоръчва се използването на посредници.

В документа е записано, че ромите у нас са около 750 хиляди или 9,9 на сто от населението. Общо в ЕС те са около 6,2 млн. души и са най-голямото етническо малцинство в Общността. В бюджета на ЕС до 2020 г. за приобщаването на маргинализирани общности като ромите са предвидени около 1,5 млрд. евро, пише БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5601 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2016.07.08 | 01:33

3
Дискриминация ще има, щом няма интеграция!
Today

2016.07.08 | 01:32

2
Как да приобщиш диваци с програмирано ДНК да лежи на гърба на останалите хора. СГАН МРЪСНА

2016.06.29 | 06:16

1
Свинята няма как да стане впрегатен кон за работа ! Та така и с циганите .

Добави коментар

Водещи новини