ДАИ няма да се занимава със споделените пътувания

  • 28 юни 2016 08:23

  • 3741
  • 1
ДАИ няма да се занимава със споделените пътувания
© Булфото

Предложението да се увеличат правомощията на Държавната автомобилна инспекция (ДАИ) да проверява автомобилите за т.нар. споделени пътувания е нелогично – нелогично е да се преследват хора, които не са си платили помежду си осигуровки, данъци и т.н., за да се придвижат например от София до Бургас.

Ако единственият начин на властта да се бори със сивия сектор е да се отнемат подобни части от нашата свобода, не го приемаме. Това мнение изрази в предаването „Преди всички“ по БНР Стоян Панчев, председател на Либертарианското общество. Той прогнозира, че ако планираните поправки в закона бъдат одобрени предстои свръховластяване на държавната администрация, която ще тероризира хората, решили да пестят от транспортни разходи извън картела на автобусните превози.

Хората повече се интересуват как по-удобно да стигнат до дадена точка, отколкото да напълнят държавния бюджет с данъци. Тези хора са намерили своя алтернатива, по по-евтин и удобен начин, категоричен бе Панчев, който каза още, че регулацията на споделената икономика е трудна не само за България.

ДАИ няма право да спира непрофесионални водачи, тя се занимава с бизнес превози на пътници и товари. Няма как ДАИ да проверява лични автомобили, защото законът не й дава подобни правомощия, уточни от своя страна Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия. Не мисля, че споделеното пътуване трябва да бъде преследвано, подчерта той и нарече нормална практика уговорката през социалните мрежи за колективни пътувания.

Според Ананиев, държавата по-скоро цели да гони нерегламентирания и незаконен бизнес, който без лиценз се опитва да преследва печалба от превоз на пътници. Инцидентните групови пътувания не са търговска дейност, отбеляза той.

Парламентарната транспортна комисия ще иска с писмо до ДАИ уточнения как точно агенцията си представя борбата с нелегалния бизнес, съобщи още Настимир Ананиев: "Не съм сигурен, че точно това предложение решава този проблем, защото повдига прекалено много въпроси".

Последвайте канала на

Десислава Станева
3741 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2016.06.29 | 06:32

1
Строго ПОВЕРИТЕЛНО!!! Лесно ПРОВЕРИТЕЛНО... Знаете ли,че... В много от Щатите на САЩ няма...испити за шофьорска книжка!Получаваш я /както паспорта/при навършване на съответните години.Сам си осигуряваш неодходимите знания и умения.Лично си отговорен за извършените нарушения и престъпления! Но няма цацаратура и милиционерщина. Властта е споделена с народа! Съдиите- администратори и шерифите се избират от народа.Всеки гражданин на САЩ е ДЛЪЖЕН да правораздава,участвайки в съдебно жури...

Добави коментар

Водещи новини