Даниел Митов обсъди със свои колеги от ЕС последствията от Брекзита (обновена)

  • 27 юни 2016 16:10

  • 4483
  • 1
Даниел Митов обсъди със свои колеги от ЕС последствията от Брекзита (обновена)
© Getty Images/Guliver

Външни министри на страни неоснователки на Европейския съюз се събират днес на среща във Варшава, за да обсъдят последиците от Брекзита, предаде ТАСС.

Говорителят на полското външно министерство Рафал Собчак посочва, че в срещата ще участават министрите на външните работи на България, Гърция, Румъния, Унгария, както и представител на британския Форин офис.

„Съжаляваме за изхода от референдума, но трябва да уважим волята на британските граждани и да сме внимателни, защото почти половината от тях са гласували за оставането си в ЕС. Очакваме от Великобритания възможно най-скоро да информира държавите членки на Съюза за бъдещите си намерения, като това ще ни даде възможност да вземем своите собствени решения и да проведем по-информирана дискусия във формат 27”. Това зави външният ни министър Даниел МитовДаниел МитовДаниел Митов е роден на 4 декември 1977 г. в град София. Завършва СУ „Климент Охридски“, след срещата във Варшава.

"Трябва да подчертаем, че популистите във Великобритания, които създадоха нереални очаквания, трябва да понесат своята отговорност. Още при обявяването на резултатите те започнаха да се отричат от обещанията и идеите си, свързани с бързото напускане на ЕС, и точно по тази причина е нужно да понесат последствията след този резултат", посочи в изказването си българският първи дипломат.

Той изтъкна, че в момента е необходим честен, отговорен и рационален дебат относно последиците от „Брекзит” и бъдещето на Европейския съюз като цяло. „Европа трябва да е по-интегрирана, ЕС трябва да се реформира. В наш интерес е да използваме предизвикателствата, за да променим Съюза и да завършим политиките, които така и не бяха завършени в продължение на десетилетия", каза министър Митов. Като конкретни стъпки в тази посока той открои облекчаването на бюрократичните процедури, завършването и успешното функциониране на единния пазар, както и повишаването на конкурентоспособността на европейската икономика. По думите му вътрешният дебат не трябва да ни отклонява от спешни задачи като решаването на проблема с миграцията.

„Националните правителства трябва да поемат своята отговорност за случващото се в собствените си страни и за липсата на реформи в тях. Само по този начин ще сме в състояние да предприемем наднационални и единни действия в посока по-силен и реформиран Европейски съюз”, подчерта министър Митов.

В рамките на срещата британският министър по европейските въпроси Дейвид Лидингтън заяви, че в страната ще бъдат проведени необходимите разговори след резултатите от референдума, за които министър-председателят Дейвид КамерънДейвид КамерънДейвид Камерън - политик и премиер на Великобритания от 2010 до 2016 г. Роден в Лондон на 9 октомври 1966 г. ще информира на предстоящия Европейски съвет.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
4483 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
мда,

2016.07.01 | 19:13

1
на педераса само са му намазали халката.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини