Британският еврокомисар напуска поста си на 15 юли

  • 27 юни 2016 15:14

  • 1821
  • 1
Британският еврокомисар напуска поста си на 15 юли
© Tуитър

Еврокомисарят от Великобритания Джонатан Хил ще напусне поста си на 15 юли, съобщи днес говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, цитиран от ТАСС.

"Ценим високо работата на комисар Хил и със съжаление можем да съобщим, че той ще напусне поста си на 15 юли. Пълномощията му ще бъдат поети от заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис", каза Схинас.

Същевременно тъй като Великобритания остава член на ЕС до приключване на преговорите за излизането й, на Лондон ще бъде предложено да издигне нова кандидатура за еврокомисар.

Всички британски граждани, работещи в европейски институции, "са на първо място европейски чиновници и спрямо тях в пълен обем ще бъдат изпълнени всички социални и финансови задължения, допълни говорителят. В европейските институции , където длъжностите се разпределят по квотен принцип между страните членки, според различни оценки работят до 1500 британски граждани.

Хил, който ръководеше ресора "финансова стабилност, финансови услуги и капиталови пазари", подаде оставка на 25 юни, след като сънародниците му гласуваха за напускане на ЕС. Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер незабавно прие оставката, припомня БТА.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1821 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Затворко

2016.06.27 | 17:25

1
Ето така трябва да се постъпва от политически отговорни хора.

Добави коментар

Водещи новини