Путин иска да развие телепортирането до 20 години

  • 27 юни 2016 13:47

  • 5280
  • 8
Путин иска да развие телепортирането до 20 години
©

Телепортирането е въпрос, над който физици, философи и писатели-фантасти размишляват от десетилетия: как да се озовем от едно място на друго, без да пътуваме през пространството. Сега научна програма, базирана в Кремъл, се опитва да го превърне в реалност.

Предложената програма за стратегическо развитие на стойност трилиони долари ще се опита да развие система за телепортиране до 2035 г., пише "МегаВселена".

„Днес това звучи като фантастика, но в Станфорд вече са провеждани успешни експерименти на молекулярно ниво“ заяви Александър Галитски, един от големите инвеститори в технологичния сектор в страната за руския „Комерсант“. „Голяма част от техническите достижения, които имаме днес, са били част от научната фантастика преди 20 години.“

Целта в стил Стар Трек е заложена в Националната технологична инициатива – финансиран от държавата стратегически план за осъществяване на инвестиции в проучване и развитие в редица ключови сектори.

„Пътната карта“ за развитието на пазара на кибернетиката до 2035, за която са хвърлени няколко трилиона долара, включва още разработването на руски език за компютърно програмиране, сигурни кибернетични комуникации, изчислителна техника, осигуряваща пряка връзка между компютър и човешкия мозък, посочва още Комерсант.

Целта не е чак толкова непостижима, колкото изглежда.

През 2014 г. учени от Технологичния университет в Делфт в Холандия показаха за първи път, че е възможно да се телепортира информация, кодирана в субатомни частици между две точки на три метра една от друга при 100 %-ва надеждност.

Докато телепортирането все пак остава далечна перспектива, експертите считат, че е вероятно постигането на значителен напредък в разработването на технологични механизми за осигуряване на пряка комуникация между компютъра и човешкия мозък в следващите няколко десетилетия.

По всичко изглежда, че Програмата е част от новата инициатива на Кремъл да даде тласък на Русия в ИТ сектора и високите технологии.

Путин похвали руския ИТ сектор миналата седмица, когато се срещна с екип от програмисти от Държавния университет в Санкт Петербург, спечелил международната „Олимпиада по програмиране“ за 2016 г.

Русия има талантливи специалисти в областта на програмирането и засега малък, обещаващ софтуерен сектор, родил няколко успешни ИТ компании като Yandex и Kaspersky Labs.

Западните правителства обаче се опасяват, че Русия е впрегнала технологичния си потенциал, за да създаде една от най- страховитите държавно спонсорирани програми „Хакерство и Кибервойни“ на планетата.

Последвайте канала на

Novini.bg
5280 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
дааа

2016.08.11 | 20:40

8
Тъкмо ще го телепортираме ДИРЕКТНО на МАРС да ги завладее!!!

2016.08.11 | 20:39

7
Юнкер ли?

2016.08.11 | 20:39

6
Щом го обявяват, значи вече са готови с тази програма. Браво!
нали

2016.07.05 | 09:45

1
Да, да - затова си поръчаха 10 000 немски камиона за строежа на БАМ през соца. Еххх , мозъци промити
Крум Усаински-Крупник

2016.08.11 | 20:39

5
Поредната глупост!!!Тези нещастници нямат нормални пътища!!!Ще се телепортират директно в Сибир!!!
Махорко Самогонович

2016.08.11 | 20:39

4
ТОЗИ ЯВНО Е РЕШИЛ ДА БЯГА ОТ ГНЕВА НА ПИЯНИТЕ СИ И ГЛАДНИ ПОДАНИЦИ ! ПОБЕСНЕЕ ЛИ ОБИКНОВЕНИЯ ПИЯН БЛЯДЬ , ЗЕМЯТА ЩЕ МУ СЕ ВИДИ ТЯСНА НА ДИКТАТОРЧЕТО , ЯЗЪК ЗА ОФШОРНИТЕ МИЛИАРДИ ! И ЦИГУЛАРЯ НЯМА ДА МОЖЕ ДА ГИ ПОЛЗВА !
qrkt[

2016.08.11 | 20:39

3
Нова рекламна храна на кремълския режим,за повдигане самочувствието на опиянчените поданици...

2016.07.14 | 09:14

2
"Западните правителства обаче се опасяват, че Русия е впрегнала технологичния си потенциал, за да създаде една от най- страховитите държавно спонсорирани програми „Хакерство и Кибервойни“ на планетата." Добрия запад ще спаси човечеството от злата Русия

Добави коментар

Водещи новини