Социология на тероризма

  • 27 юни 2016 13:03

  • 2003
  • 3
Социология на тероризма
©

Феноменът "Ислямска държава" със сигурност не е останал незабелязан от никого.

След серията атентати, мнозина социолози признаха, че все по-често млади хора напускат Европа и отиват в Сирия, за да се присъединят към своите "духовни братя". През февруари тази година, иракската армия имаше възможност да се изправи срещу тренираните бойци на ISIS в северното село Кудила. Битката е била изключително жестока, а противникът е бил добре въоръжен, добре трениран и готов на всичко, за да изпълни дълга си. Стратегията на терористите е ясна - те се борят до последно, съкращават дистанцията с врага и едва тогава се детонират. Иракската армия разполага с числено превъзходство от 6:1, но след цели два дни на окупация, армията се оттегля и отказва да даде повече жертви.

Точно на това място пристига и Скот Атран, който се опитва да открие причината да съществува бойна единица като "Ислямска държава". Скот е възпитаник на Мичиганския университет и неговата единствена цел е да вникне в идеологията на хората, които живеят спокоен и уреден живот, докато не срещат тази организация. Още в началото на проучването си, мъжът признава, че тук идеологията е много по-оплетена и терористите най-често споделят идеология, която е близка до тази на морските пехотинци. Вярването, че всички взимат оръжието, защото след смъртта ще почукат на райските порти, за да се срещнат с лична армия от девственици, е повече от абсурдно.

Още по темата прочети тук.
 

Последвайте канала на

Novini.bg
2003 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Чарлз Дарвин

2016.07.04 | 22:31

3
Стига вече с тези социални глупости и извинения. Средата се стреми всячески да ги направи хора, а те се напъват да стават диваци и маймуни. Уатсън, Крик, Мендел и много други учени са открили истината.
Поправете си изречението моля!

2016.06.29 | 01:06

2
Феноменът, че "Ислямска държава" е създадена от Израел със сигурност не е останал незабелязан от никого.

2016.06.29 | 01:06

1
Единствените терористи са добре облечени хора носещи вратовръзки. Наричат се политици.

Добави коментар

Водещи новини