Иван Костов: Великобритания не може да проведе втори референдум (видео)

  • 26 юни 2016 19:32

  • 8539
  • 33
Иван Костов: Великобритания не може да проведе втори референдум (видео)
©

Възможно е обезценката на британския паунд да продължи, прогнозира в предаването „120 минути” по bTV бившият премиер Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") - по повод решението на британците за брекзит.

Той обаче отбеляза, че курсът на британския паунд спрямо еврото към днешна дата е спаднал с 6,8%, което не е рекордно и преди 5 години е бил на доста по-ниско ниво. В момента е 0,81 паунд за 1 евро, бил е 0,88, посочи Костов.

„Досега борсата регистрира през индекса на 100-те най-големи търгувани компании спад от 3,12%, но спадът, когато се появиха твърдите пронози за излизане около 14 юни, беше минус 6,57%. Това е значителна обезценка в размер на около 105 млрд. британски паунда. Това обезценяване засяга компаниите, които се търгуват на борсата, и всички, които са инвестирали средства на борсата с оглед да извличат доходност. Българските финансови институции – пенсионни фондове и застрахователи, имат експозиции навън, ако имат на Лондонската борса, те вероятно са част от тези, които в момента търпят щети”, анализира още Костов.

Бившият премиер изтъкна, че няма банка с английски капитали в България, но това не е кой знае каква защита.

Декапитализацията на британските компании вероятно ще продължи, прогнозира още Костов.

Според него във Великобритания не е възможно да се проведе втори референдум, въпреки че се събраха милиони подписи в подкрепа на това искане.

Той заяви още, че много се е спекулирало по време на кампанията преди референдума, че Великобритания дава много пари в ЕС.

„Найджъл Фараж казва: 350 милиона паунда, които даваме седмично за ЕС, ще ги насочим в здравеопазването. 350 милиона седмично означават 18,5 милиарда, което надвишава 2 пъти и половина нетната вноска на Великобритания”, изчисли бившият премиер.

Великобритания дава 0,44% от БВП за членството си в ЕС. 1,019% от бюджетните приходи на Великобритания се внасят в европейския бюджет, допълни той.

Според него след решението на британците рисковете за ЕС са много по-големи – да излязат и други страни, съюзът да тръгне към разпад. По думите на Костов ефектът на доминото е напълно реален и зависи от това каква формула ЕС ще договори за излизането на Великобритания.

Костов отправи и препоръка към българските политици и институции по отношение на преговорите за „развода” на Великобритания. „Те трябва да отхвърлят категорично предложението Великобритания да не задейства член 50, а да остане на ключови заседания и да договаря неофициално, защото това наистина може да взриви съюза”, подчерта Костов.

Според него трябва да се настоява и за прилагане на норвежката формула – без да е членка, Великобритания да продължи да спазва правилата на вътрешния пазар и законодателството на ЕС и да внася членски внос към съюза, защото в противен случай нейните банки и Лондонското сити следва да загубят своята европейска представителност.

Великобритания ще мине през своята тежка криза, подчерта Иван КостовИван Костов През 1967 година завършва средно образование в 18-о СПУ "Кирил и Методий" (СОУ "Уилям Гладстон") -.

„Рисковете за България са отслабването на влиянието и подкрепата на ЕС за модернизацията и реформирането на страната. Няма да им е до нас. Няма да отделят средствата”, заяви Костов.

Друга негова прогноза е, че ще се засили въздействието на авторитарните режими на Москва и на Анкара в нашата страна.

„Добре е нашата страна да застане на позицията за дълбока интеграция на ЕС – парична, финансова, икономическа, институционална, правоприлагане, да се обявят за единна външна политика и въоръжени сили. Великобритания повече няма да пречи за това”, посъветва още той.

Според Костов българските политици трябва и да инициират формирането на единни политики в страните от Централна и Източна Европа.

Той препоръча също да се обявят за премахване на европейските субсидии и трансформирането им в европейски инвестиции и европейска собственост в страните бенефициенти, тоест вместо субсидии инвестиции, и то свързани с придобиване на собственост.

Според Костов е необходимо да поискат и значително намаляване на административните органи и служителите в Брюксел и разходите за тях.
 

Последвайте канала на

Росица Валентинова
8539 33

Свързани новини

Коментари 33

Добави коментар
11

2016.06.28 | 01:59

32
Защо нашите политици не си гледат изпълнението на "предизборните" обещания, а са се заели да коментира теми, които не са им нито на политическото, нито на интелектуалното ниво!!!!!!!!!!
ххфгфх

2016.06.28 | 01:59

33
защото така са им заповядали от абортиралото псе сащ и нашляканите в последно време соросоиди

2016.06.28 | 01:59

31
GOSPODINA IMA SAMOTCHUSTVIE NO EDIN DEN CHTE GO NAMERYAT DA PORAZKAJE ZA GOLYAMATA ''IGRA''

2016.06.28 | 01:59

30
Циганин
Дидо

2016.06.28 | 01:59

29
да му ядете уя на Костов
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.06.28 | 01:59

28
РАДВАМЕ СЕ ЧЕ ПОНЕ рублата УМРЯ ЗАВИНАГИ !!!!!!!!!!!!!!
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.06.28 | 01:59

27
РАДВАМЕ СЕ ЧЕ ПОНЕ рублата УМРЯ ЗАВИНАГИ !!!!!!!!!!!!!!
ПАЗИ БОЖЕ БЪЛГАРИЯ ОТ руски ПИЯН И БЕДЕН БОТУШ

2016.06.28 | 01:59

26
РАДВАМЕ СЕ ЧЕ ПОНЕ рублата УМРЯ ЗАВИНАГИ !!!!!!!!!!!!!!

2016.06.27 | 09:05

9
Браво пич само така бой по пияниците
деди от столипеново

2016.06.28 | 01:59

25
роден` 1949, т.е. на 67 лазарника. пенсияЯЯЯ
БОЙКО ФЕСА Е ТУРСКА РАЧАВРА НА ЕРДОГАН

2016.06.28 | 01:58

24
ТОЯ СИГАНИН Е ИБАЛ ТУРСКАТА КУРВА БОЙКОУГЛУ -СПЕРМОЯДА НА ДОГАНОВАТА СПЕРМА -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
БОЙКО ФЕСА Е ТУРСКА РАЧАВРА НА ЕРДОГАН

2016.06.28 | 01:58

23
ТОЯ СИГАНИН Е ИБАЛ ТУРСКАТА КУРВА БОЙКОУГЛУ -СПЕРМОЯДА НА ДОГАНОВАТА СПЕРМА -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ВОЙКОООООООООООООО МАЙКА ТИ ДАИБА ПАЧАВРОООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООООО

Добави коментар

Водещи новини